home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Márkás kerékpárok (2.)
Lábadi Loránd
2020.08.26.
LXXV. évf. 34. szám
Márkás kerékpárok (2.)

A gépkocsi mellett a jó kerékpár is beletartozik a közlekedési eszközök csoportjába, és egy családban jó, ha van. A kirándulások vagy a kis bevásárlások alkalmával nagyon jó szolgálatot tesz a kétkerekűnk, mely idővel kedvenccé válhat. A kerékpárok gyártása és forgalmazása egyre nagyobb mértékű, amit a kereslet, illetve a vásárlási láz tovább fokoz. Ez a jelenség főleg a fejlettebb országokban tapasztalható, ahol a kerékpárutak kiépítése is nagy ütemben folyik, és a tömeges biciklizők igényeinek igyekeznek eleget tenni. Ott nem szégyen, ha valaki így megy dolgozni, és nem szólják meg, hanem egy normális jelenség, mert vannak, akik szeretnek így közlekedni. A kínálatban levő kétkerekűek típusa sokféle lehet, de csak néhányat említünk meg.

A BMW kerékpárok 2016-beli modellje a Cruise Bike, mely több méretben készült, és betűkkel jelzik, hogy milyen testmagassághoz melyik a legmegfelelőbb. Az S 160—175 cm-es, az M 175—185 cm-es és az L 185—195 cm-es testmagasságra lett tervezve. Ekkor még az alumíniumból készült váz volt a fő technikai megoldás, mely könnyűvé és stabillá tette a biciklit. A szénszálból készült alkatrészek azonban itt már megtalálhatóak, melyeket csak néhány helyen használtak, 2020-ra viszont ez már természetes lett, és minden jó minőségű bringa csak így készül. Az elektromos rásegítőrendszer BOSCH, egy 400 Wh-s akkumulátorról kapja a hajtást, amikor az szükséges. A maximális sebesség 25 km/h. A GranTourer 218 d x Drive egy meglehetősen nehéz kerékpár, hiszen tömege 22,7 kg, tehát nem sportolásra tervezték, inkább városi használatra.

A BMW Cruise Bike váza speciálisan megmunkált alumínium, tömege 22,7 kg, a kerékméret 28, a váltó 10 fokozatú Shimano Deore XT. Három méretben készül, ami lehetővé teszi a legmegfelelőbb testtartásban való kerékpározást. Az elektromos rásegítést a BOSCH Performance Line villanymotor adja, mely 250 W teljesítményű. A töltési idő 3,5 óra, míg a hatótáv megközelítőleg 100 km. A legújabb modell a Cruise Bike, melynek tömege 13 kg, a váz hidroformált alumínium, a fékek Shimano BR M395 tárcsafékek, az első kerék 180 mm, a hátsó 160 mm. Ezt is három méretben gyártják. Az Urban Hybrid e-bike, az Active és a Cruise Bike úgyszintén a 2020. év modelljei, de a felsorolást folytathatnánk tovább. A BMW gyár nemcsak az autóknak szentel nagy figyelmet, hanem a bringáknak is, ami tapasztalható is.

A Mercedes gyár sem szeretne lemaradni a kerékpárgyártásban, ezért a legmagasabb technikai fejlesztések alapján dolgozik. A 2018-ban piacra dobott típus a Mercedes-Benz Fitness, melyet a Focus kerékpárgyártó cég készített a Mercedes megrendelése alapján. Az úgynevezett high-performance alumíniumváz újdonság, mely könnyebbé tette a járművet, így a tömege 13,5 kg. A váltó 27 sebességes, márkája Shimano Deore, a biztonságos megállást pedig hidraulikus tárcsafékek teszik lehetővé. Négy méretben gyártották. A Mountain Bike, mely az egyik legkeresettebb biciklifajta, itt is a legmagasabb minőségi követelményeknek tesz eleget. Tömege 12,9 kg, a váltó 30 fokozatú, és sok teleszkóppal van felszerelve, ami könnyed és kényelmes hajtásról gondoskodik a rajta ülő számára. A legdrágább modell a csúcstechnológiát képviselő Mercedes-Benz Rotwild, melynek ára 10 000 euró, de csak 100 darabot gyártottak belőle. A szénszálas megoldás itt már jelen van, ahogyan az autóversenyzésben szerzett tapasztalat is.

A Rotwild GT S az AMG Formula R1 Racing FCS tárcsafékét használja a biztos megállás érdekében. 2017-ben a cég egy újabb bicajt alkotott meg, ez az AMG GT R, melynek ára 7000 euró alatt van. A váz különleges anyagból készült, ugyanígy a 29 colos szénszálas kerekek is. A tárcsafékek, a váltó, valamint a lánc a Shimano termékei. A gyártás a Mercedesnél a minőségen alapszik, ami természetesen a biciklikre is vonatkozik.

A KTM is jó minőségű kerékpárokat gyárt, melyek kiváló helyezéseket érnek el bárhol a világon. A cég olcsóbb és drágább darabokat egyaránt készít, a minőség változó. A Mountain Bike kategóriában egy mindössze 10,2 kg tömegű jármű szerepel, mely összteleszkópos, és csúcstechnológiával gyártották. Az országúti kategóriában több is van, mint például a Revelator Alto Prestige, a Revelator Alto Master, valamint a legújabb bicikli, mely nagyon elnyerte a hobbikerékpározók tetszését, a Revelator Lisse Sonic. A kitűnő mérnöki munka eredménye egy nagyon könnyű szerkezetű, 1 kg tömegű váz, valamint a láthatatlan vezetékek, melyek a vázban futnak, így állandóan szárazak, és csak annyi kenést kapnak, amennyi szükséges. A Revelator Alto Sonic szintén az idei év modellje, melynél a váz csupán 790 gramm tömegű. Ez a kerékpár hegyi körülmények között is nagyon jól teljesít. A választható modellek között még nagyon sokféle található a gyermekek, a nők és a férfiak legnagyobb örömére.

A biciklik ugyanúgy megtalálhatóak egy család garázsában, mint az autó vagy a motorkerékpár. Egy vasárnap esti biciklizés egy szép parkban vagy a vízparton nagyon kellemes kikapcsolódás lehet. Próbáljuk ki, biztosan megtetszik majd.

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..