home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Máris lehet jelentkezni a KMV-re
2024.02.27.
LXXIX. évf. 8. szám
Máris lehet jelentkezni a KMV-re

Ha tavasz, akkor Középiskolások Művészeti Vetélkedője. A pályázatok már meg is jelentek, így lehet gondolkozni, ki melyik kategóriában venne részt szívesen az idei, 57. KMV-n. Részletek a vetélkedő honlapján (www.kmvon.org) találhatóak, akárcsak a jelentkezési lapok, a Dokumentumok menüpont alatt.

NÉPZENEI ÉS NÉPTÁNCVETÉLKEDŐ (KNV)

Műfajok: népdaléneklés, szólóének, kisegyüttes, népzene, hangszerszóló, néptánc, szólótánc, csoporttánc.

Jelentkezési határidő: 2024. április 9-e.

A részletekről Szabó Gabriellánál lehet érdeklődni a 069/33-78-552-es telefonszámon.

A Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedője 2024. április 18-án lesz Temerinben.

SZÍNMŰVÉSZETI VETÉLKEDŐ (KSZV)

A bemutatandó dráma legfeljebb 1 óra 15 perces lehet. További kritériumokról, az alkotócsoport összetételéről, a csapattagok életkoráról a szabályzatban lehet tájékozódni.

Jelentkezési határidő: 2024. április 9-e.

A részletekről W. Boros Gabriellánál lehet érdeklődni a 024/812-603-as telefonszámon.

A Szín- és Filmművészeti Vetélkedő 2024. április 19-én és 20-án lesz Zentán.


Fotó: Gutási Lukács

MEGZENÉSÍTETT VERSEK VETÉLKEDŐJE

Költői mű(vek) önálló megzenésítése (más is előadhatja, a zsűri kizárólag a megzenésítést értékeli). A teljes produkció hossza nem haladhatja meg a 10 percet. 2023-tól kezdve nincs körzeti válogató, a kategória versenyzői a produkcióról készült videófelvétellel pályázhatnak, melyet (vagy nem publikus linkjét) a kmv.hivatalos@gmail.com címre kell elküldeniük április 19-éig.  Több mint 10 jelentkező esetén a szervezőbizottság által felkért zenészek a videófelvételek alapján előválogatást tartanak. Az előválogatást végző zsűri tagjai nem lehetnek azonosak a döntőre felkért zsűritagokkal.

MŰFORDÍTÓI PÁLYÁZAT

Műfajok: vers, novella, publicisztikai írás, szépirodalmi esszé, regényrészlet fordítása angol, német vagy szerb nyelvről magyarra.

Kizárólag korábban le nem fordított szövegekkel lehet pályázni! Az ajánlott szövegek a Dokumentumok menüpont alatt lesznek elérhetőek február 1-jétől. A szabadon választott szövegekhez a pályázónak mellékelnie kell az eredeti szöveget is, valamint meg kell jelölnie a forrást (szerző, cím, a kiadó neve és a kiadás dátuma).

A pályamunkákat 2024. április 9-éig várjuk a Híd folyóirat szerkesztőségébe a hid@forumliber.rs címre. Tárgymegjelölés: KMV — Műfordítói Pályázat.

KÉPZŐMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT

Műfajok: rajz/grafika, festészet, szobrászat, fotó, egyéb vizuális kifejezési formák.

A fényképeket kizárólag nyomtatott formában (minimum 15 × 20-as formátumban) várjuk. E-mailben, CD-n vagy egyéb elektronikus adathordozón érkező munkákat nem áll módunkban elfogadni. A képzőművészeti vetélkedőn egy-egy versenyző műfajonként legfeljebb öt alkotással szerepelhet. A munkákat a következő címre kell elküldeni: Karácsonyi Gabriella, Čarnojevićeva 37/A, 21220 Óbecse, telefonszám: +381 63/70-23-466

Beküldési határidő: 2024. április 9-e.

A pályamunkákhoz kérjük csatolni a következő adatokat: név, osztály, iskola neve, felkészítő tanár (ha van) neve. A beérkezett képzőművészeti alkotásokat a pályázók a gálaműsor után vehetik át. Az alkotásokat nem áll módunkban megőrizni és visszaküldeni.

NÉPRAJZI PÁLYÁZAT

Az ajánlott témák január 25-étől lesznek elérhetőek a www.kmvon.org honlapon, a Pályázat menüpont alatt. A pályamunka végén fel kell tüntetni a következőket: név, osztály, telefonszám, iskola neve, felhasznált irodalom, adatközlők (név, foglalkozás, születési dátum és hely).

Segédanyag a pályamunkák elkészítéséhez a honlapon a Dokumentumok menüpont alatt található. A műveket a kmv.hivatalos@gmail.com e-mail-címre várjuk (a levél tárgyaként kérjük megjelölni: KMV — Néprajzi Pályázat), vagy postai úton a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Posta utca 18., 24400 Zenta címre. A borítékon kérjük feltüntetni: KMV — Néprajzi Pályázat.

A munkák beküldési határideje: 2024. április 9-e.

FILMMŰVÉSZETI VETÉLKEDŐ

Egy filmkészítő/stáb legfeljebb három filmmel jelentkezhet. A benyújtott kisfilm maximum 15 perces lehet.

Jelentkezési határidő: 2024. április 9-e.

A pályázatra benyújtott film nem publikus letöltési linkjét április 15-éig kötelező elküldeni a kmv.hivatalos@gmail.com e-mail-címre. (Google Drive, WeTransfer, Filemail vagy hasonló fájlmegosztók használatát javasoljuk.)

A részletekről W. Boros Gabriellánál lehet érdeklődni a 024/812-603-as telefonszámon.

A Szín- és Filmművészeti Vetélkedő 2024. április 19-én és 20-án lesz Zentán.

SLAM POETRY VETÉLKEDŐ

Slam poetry kategóriában a versenyzők kizárólag saját szöveget mondhatnak el, maximum 3 percben. Kelléket használni tilos (a mobiltelefon nem számít kelléknek).

Versenyezni korábban elő nem adott alkotással lehet. A jelentkezéshez a slam videófelvételét (vagy nem publikus linkjét) és a szöveg átiratát e-mailben kell elküldeni a kmv.hivatalos@gmail.com címre április 19-éig. Több mint 10 jelentkező esetén a szervezőbizottság által felkért slammerek a videófelvételek alapján előválogatást tartanak. Az előválogatást végző zsűri tagjai nem lehetnek azonosak a döntőn értékelő zsűritagokkal.

IRODALMI ÉS BESZÉDMŰVÉSZETI VETÉLKEDŐ

Az irodalmi vetélkedő műfajai: vers, novella, publicisztika (interjú, riport, jegyzet, glossza), értekező próza (kritika, tanulmány, esszé), humoreszk. Az irodalmi alkotások terjedelme nem haladhatja meg a 13 000 karaktert szóközökkel együtt (a szövegek formázása: Times New Roman betűkészlet, 12 pontos betűméret, 1,5-ös sorköz). A műfajok bővebb leírása, terjedelmi és formai követelményei a szabályzatban találhatóak, a www.kmvon.org honlapon.

A beszédművészeti vetélkedő műfajai: anyanyelvi versmondás, anyanyelvi prózamondás, népmesemondás, drámai monológ előadása, a magyart nem anyanyelvként tanulók vers- és prózamondása. A versmondás hossza nem haladhatja meg az 5, a prózamondásé a 8, a drámai monológ és a népmesemondás hossza pedig a 10 percet.

KÖRZETI VETÉLKEDŐK 

Az irodalmi és a beszédművészeti vetélkedők körzeti fordulóinak lebonyolítási határideje 2024. április 9-e. A körzeti versenyeken készült jegyzőkönyvet, valamint az irodalmi vetélkedő döntőjébe továbbjutó alkotásokat nyomtatott formában kell elküldeni április 19-éig a következő címre (három példányban): Középiskolások Művészeti Vetélkedője, Nikola Tesla u. 38., 21220 Óbecse. A jegyzőkönyv mintája elektronikus formában letölthető a www.kmvon.org címről. A döntőbe jutó munkákat és a jegyzőkönyveket e-mailben is továbbítani kell a kmv.hivatalos@gmail.com címre április 19-éig. Kérjük, hogy a körzeti vetélkedőt lebonyolító szervező egy e-mailben mellékelje az adott körzet összes továbbjutó pályamunkáját.

Kérjük a körzeti vetélkedőt lebonyolító iskolákat és tanárokat, hogy a körzeti időpontjáról és helyszínéről értesítsék a KMV szervezőbizottságát a kmv.hivatalos@gmail.com e-mail-címen, a lebonyolítás előtt minimum 2 héttel, továbbá kérjük, ügyeljenek a körzeti vetélkedőre felkért zsűri összetételére (a nemek, a kor és a szakterület arányosságára).

PLAKÁTPÁLYÁZAT

2023-tól kezdve a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének arculata kizárólag a nyertes plakát grafikai elemeiből épül fel. A plakátnak ezért kötelező grafikus elemként tartalmaznia kell a KMV logóját, mely a www.kmvon.org honlapon, a Letölthető dokumentumok menüpont alatt érhető el. A logó tetszőleges méretben és színben szerepelhet a plakátterven. Emellett szabadon választható és továbbgondolható grafikus elem a ceruzafejű fecske, mely szintén letölthető a honlapról.

A plakát kötelező szövege:

57. KMV — 2024

Szín- és Filmművészeti Vetélkedő: április 19—20., Zenta
Népzenei és Néptáncvetélkedő: április 18., Temerin
Beszédművészeti Vetélkedő, Megzenésített Versek Vetélkedője, Slam Poetry Vetélkedő: április 26., Óbecse
Irodalmi Vetélkedő: április 27., Óbecse
Gálaműsor és díjkiosztás: április 28., Óbecse

A számítógépen készített plakát formai követelményei: 300 × 430 mm és 200–300 dpi. A plakátokat .pdf fájlkiterjesztésben várjuk. Egy-egy versenyző legfeljebb három plakáttervvel jelentkezhet a pályázatra. A plakátokat e-mailben várjuk a kmv.hivatalos@gmail.com címre 2024. március 15-éig.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..