home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Március idusának ünnepe
2023.03.15.
LXXVIII. évf. 11. szám
Március idusának ünnepe

Ma, március 15-én, az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékezik a világ magyarsága.

Budapesten, az Országház előtt Novák Katalin magyar köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében, a Himnusz hangjaira, a honvédség díszegysége vonta fel a nemzeti lobogót. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a lovas díszegység. Az ünnepélyes rendezvényen részt vett a magyar kormány több tagja, továbbá az állami és a katonai szervezetek, valamint a diplomáciai testület képviselői.

Az anyaországban és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója tiszteletére. Orbán Viktor magyar miniszterelnök délután Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt mondja el ünnepi beszédét.


Fotó:MTI/Bruzák Noémi (Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt)

Vajdaságban már a hétvégén megkezdődtek az ünnepségek, az elmúlt napokban számos településen tartottak alkalmi rendezvényt.

A központi megemlékezések ma zajlanak. Magyarittabén délelőtt istentiszteletet tartottak a református templomban, majd az ünnepi esemény a Kossuth-szobornál folytatódott.

Bácskossuthfalván 15 órakor kezdődik az ökumenikus istentisztelet a református templomban. A Kossuth-szobornál Nagy János Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár felolvassa Orbán Viktor miniszterelnök úr levelét, ünnepi beszédet Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mond.

Szabadkán a március 15-ei központi ünnepség 18 órakor kezdődik a Népszínház Jadran színpadán. Ünnepi köszöntőt, illetve beszédet mond Nagy János Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. A Hazádnak rendületlenül című alkalmi műsorban fellép Elor Emina, Szalai Bence, Hajvert Ákos, a Vajdasági Kamaratáncegyüttes és a Fokos zenekar.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..