home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Március 9-éig lehet regisztrálni az anyaországi szavazásra
Kartali Róbert
2022.02.17.
LXXVII. évf. 7. szám
Március 9-éig lehet regisztrálni az anyaországi szavazásra

Április 3-án választ jövőt magának a magyar nemzet. Az anyaország határain túl élő kettős állampolgárságú magyarok közül mindeddig 436 132 fő regisztrált a magyarországi Nemzeti Választási Irodánál, a szerb—magyar kettős állampolgárok vonatkozásában pedig 67 615 személy esetében történt meg a levélszavazók névjegyzékébe való felvétele. A választásokkal kapcsolatos gyakorlati tudnivalókat dr. Nagy Attila, a magyarországi Nemzeti Választási Iroda elnöke ismertette Magyarország szabadkai főkonzulátusán.

2022. április 3-án tartják meg Magyarországon az országgyűlési képviselők választását, illetve négy kérdésben népszavazást is egy közös eljárás keretében. Ezeknek a választásoknak két vetületük is van a határon túl — emelte ki Nagy Attila.

— Azok a honfitársaink, akik magyar állampolgárok, ám magyarországi lakcímmel nem rendelkeznek, levélszavazás útján tudnak részt venni a szavazásokon. Akik még nem regisztráltak, azok a választásokat megelőző 25. napig, tehát március 9-éig tudják ezt megtenni. A levélszavazatok kézbesítése március 10-éig megtörténik, a csomagot lehet saját lakcímre kérni, legyen az Vajdaságban vagy bárhol máshol, de arra is van lehetőség, hogy a konzulátuson vegyék át. Ezután egészen a választás napjának az estéjéig lehet leadni, akár postán, akár itt, a főkonzulátuson, akár a szavazás napján Magyarországon. Újdonság, hogy a konzulátus épületében is ki lehet tölteni a levélcsomagban kapott azonosító lapot és szavazólapot. Akinek nehézséget okoz az azonosító lapoknak a kitöltése és értelmezése, az fáradjon be, és a konzulátus munkatársai segíteni fognak. Ezután a szavazás titkosságát szavatolva tudják leadni a voksokat, lezárni a levélszavazat-csomagot, és itt hagyni. Innen a konzulátus munkatársai eljuttatják a Nemzeti Választási Irodához. Az azonosító lap kitöltéséhez a magyar okmányokat kell használni, és nem szabad elfelejteni aláírni az azonosító lapot. Szintén fontos, hogy a belső kis borítékba egyrészt az országgyűlési képviselők választásához kapcsolódó pártlistás szavazólapot, másrészt pedig a négy népszavazási kérdést egy lapon tartalmazó népszavazási szavazólapot is bele kell helyezni. A borítékot jól le kell zárni, mert ha nyitva marad, az a szavazat érvénytelenségét eredményezi.

Dr. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke Szabadkán

A szabadkai főkonzulátuson a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok is leadhatják szavazatukat, de ezt a szándékot is idejében jelezni kell — mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Akinek magyarországi lakcíme van, de egyébként szerb állampolgár is, és itt is fog szavazni aznap a szerbiai választásokon, annak lehetősége van arra, hogy a szabadkai külképviseleten gyakorolja a magyar választójogát is, tehát a szabadkai külképviseleten lehetősége lesz mind a népszavazási szavazólap, mind az országgyűlési választáshoz kapcsolódóan nemcsak a pártlistás vagy a nemzetiségi listás szavazólap, hanem a magyarországi lakóhelye szerinti egyéni jelöltre való szavazat leadására is. A szabadkai konzulátus épületében lesz a külképviseleti választási iroda, ahol a külképviseleti névjegyzékbe való jelentkezésnek a leadásával gyakorolhatják a választójogukat.

Nagy Attila arra biztatott mindenkit, hogy aki tervezi elvégezni a levélszavazók névjegyzékébe való felvételhez szükséges regisztrációt, az ne az utolsó napra hagyja, hanem mielőbb tegye meg. A külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok az alábbi linken juthatnak el a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújtásához: https://bit.ly/valasztas_kerelem.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..