home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Március 8-a
Martinek Imre
2023.03.08.
LXXVIII. évf. 9. szám
Március 8-a

Ezen a napon csendült fel Magyarországon először 1800-ban a Budavári Palota tróntermében Joseph Haydn oratóriuma, A teremtés.

Történt mindez a szerző vezényletével, József nádor születésnapja alkalmából, felesége, Alekszandra Pavlovna felkérésére.


Budapest, Budavára — 2023. január 21.

 

 

Ezen a napon hunyt el 1869-ben Párizsban Louis Hector Berlioz (születési helye és ideje: La Côte-Saint-André, 1803. december 11.) francia romantikus zeneszerző, karmester, író, zenekritikus.


Budapest, X. kerület / Csajkovszkij park – 2022. december 24.

Berlioz műveinek java programzene, irodalmi eredetű témák feldolgozása, fantáziadús zenei színekkel. Jellemző vonásuk az egységet adó visszatérő téma. Elismert karmester volt. Művei nyitányok, szimfóniák, kórusművek, operák, dalok. Meghangszerelte a Rákóczi-indulót, és belefoglalta a Faust elkárhozása című szimfonikus művébe.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

A Rákóczi-induló Hector Berlioz szerezte feldolgozását 1846. február 15-én és 20-án mutatták be a Nemzeti Színházban, maga a szerző vezényletével. Az 1848—49-es szabadságharc bukása után az indulót betiltották, és csak 1859. november 27-én játszhatta először a Filharmóniai Társaság.

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..