home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Március 4-e
Martinek Imre
2024.03.04.
LXXIX.. évf. 9. szám
Március 4-e

Ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek 1951-ben Kistarcsán boldog Meszlényi Zoltán Lajos római katolikus magyar vértanú püspök.


Budapest — Zugló, XIV. kerület /Alsórákos, Bosnyák tér/ — 2023. július 25.

Született a Heves vármegyei Hatvan városában, 1892. január 2-án. Gimnáziumi tanulmányait a rimaszombati protestáns gimnáziumban kezdte, de csakhamar — mivel családja Budapestre költözött — már a józsefvárosi állami gimnázium növendéke lett. Innen jelentkezett kispapnak 1907-ben, így a gimnázium utolsó két évét már Esztergomban, a bencéseknél fejezte be. Pappá szentelése 1915-ben történt az ausztriai Innsbruckban. Magyarországra történő visszatérése után előbb Komáromban nevezték ki káplánnak, néhány hónap elteltével azonban újra Esztergomban volt, ahol a prímási kancellárián bíztak rá egyre fontosabb feladatköröket. 1937. októberének végén, XI. Piusz pápa kinevezése nyomán, címzetes püspökké szentelték. 1950-ben Meszlényi Zoltánt a káptalan esztergomi érseki helynökké nevezte ki, szembemenvén az akkori kommunista hatalom káderi szándékával. A hatóság válasza egyértelmű volt: retorzió!

Beiktatása után tizenkét nappal, 1950. június 29-én a püspököt elhurcolták esztergomi lakásáról az Államvédelmi Hatóság emberei. „A kistarcsai internálótáborba került, ahol a többi rabtól elkülönítve, magánzárkában őrizték és kínozták. Több szemtanú egybehangzó állítása szerint, télen éjjel-nappal nyitott ablaknál volt kénytelen tartózkodni. Meszlényi Zoltán ellen nem folyt semmiféle nyilvános per. Ítélet nélkül tartották fogva. Arra törekedett az állami elnyomó gépezet, hogy semmi hír ne kerüljön nyilvánosságra a letartóztatott püspök sorsáról.” (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Meszlényi Zoltán boldoggá avatását 2009. július 3-án hagyta jóvá XVI. Benedek pápa. A szertartást a nevezett esztendő magvető havának utolsó napján (október 31-én) bonyolították le. Ünnepi szentmise keretében az esztergomi bazilikában.

Boldog Meszlényi püspök úr emlékét egy időket álló kőtábla is őrzi. 2009. december 12-ei keltezéssel. Helyszínileg Budapest-Zuglón, vagyis a XIV. kerület alsórákosi városrészének Bosnyák téren lévő Páduai Szent Antal-plébániatemploma falán. Az árkádok alatt. A felvéset szövege az alábbi: „A magyarországi kommunista diktatúra első boldoggá avatott vértanúja 1941. december 14-én áldotta meg templomunk alapkövét.”


Budapest — Zugló, XIV. kerület /Alsórákos, Bosnyák tér/ — 2023. július 25.

 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..