home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Március 3-a
Martinek Imre
2024.03.03.
LXXIX.. évf. 9. szám
Március 3-a

Ezen a napon született 1870-ben Szegeden Maróczy Géza József nagymester, a magyar sakkozás első nemzetközileg elismert művésze.


Budapest, Józsefváros — 2023. április 28.

„Újságíró, szakvezető, sakknagymester, sakkolimpiai bajnok (1927, 1936), az Osztrák—Magyar Monarchia bajnoka (1900), magyar bajnok (1932), a Magyar Sakkszövetség elnöke (1911), három olimpián a magyar sakkválogatott kapitánya. Pályájának csúcsán a világ egyik legjobb sakkozója volt” — olvasható a róla szóló szócikk nyitányában. „Az 1906. októberre számított 2820-as Élő-pontszámával* a sakkozók örökranglistáján ma is az első tízben állna. Magyar sakkozó ezt a pontszámot azóta sem tudta elérni. Aktív sakkozói pályafutása 1908-as befejezését követően, majd hosszú kényszerű külföldi távollét után állt a magyar válogatott rendelkezésére a sakkolimpiákon.”

*Az Élő-pontrendszer a nevét Élő Árpád magyar származású, amerikai fizikaprofesszorról kapta. Lényege, hogy a versenyeken elért helyezés alapján szubjektív arányok szerint odaítélt pontszámok helyett a megítéléstől független statisztikai módszert alkalmaz. Ma már több sportágban használják. Mi több, nemcsak csapatjátékokra, de a számítógépes játékok játékosainak értékelésére is. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A kezdőktől a haladókig minden szintnek szánt oktatókönyvei, valamint az általa szerkesztett tornakönyvek mellett a sakkelmélethez is hozzájárult, több megnyitási változatot is róla neveztek el.

Maróczy Géza 1951. május 29-én hunyt el Budapesten. Emlék(ezet)ét őrizve a Magyar Sakkszövetség Maróczy Géza-díjat hozott létre, születésének másfél századik évfordulóját (a 2020. esztendőt) pedig Maróczy-emlékévnek nyilvánította.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..