home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Március 25-e
Martinek Imre
2023.03.25.
LXXVIII. évf. 12. szám
Március 25-e

Ezen a napon hunyt el Budapesten, Kőbányán 1922-ben gróf szentgyörgyi Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő.


Budapest, Józsefváros, Losonci negyed — 2023. február 14.

Született Nagytétény községben 1847. szeptember 30-án.

„1872-től a Zürichi Egyetem hallgatója, ahol 1879-ben orvossá avatták. Hazatérése után kérte orvosi oklevelének elismertetését, melyet a fennálló törvényekre hivatkozva az illetékes miniszter elutasított. Ezért elvégezte a bábaképzőt, de oklevele megszerzését követően csak szülésznőként tevékenykedett, közben harcolt azért, hogy az egyetemek a nők előtt is megnyissák kapuikat. Ezt végül 1895-ben királyi rendelet tette lehetővé, így Hugonnai Vilmát 1897. május 14-én Budapesten orvosdoktorrá avatták. Ő lett az első magyar diplomás nő. Ezután már hivatalosan is végezhetett magángyakorlatot, elsősorban női és szegény betegekkel foglalkozott. Egyik alapítója volt az Országos Nőképző Egyesületnek, és egy ideig az ő vezetésével működött a Magyar Bábaegyesület.”

Hugonnai Vilma nevét napjainkban Budapesten (VIII. kerület, Józsefváros, Losonci negyed) tér viseli. A fentebb olvasható életrajzi adatokat e fővárosi közterület emléktábláján leltük. További életrajzi adatok ITT olvashatóak.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..