home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Március 22-e
Martinek Imre
2024.03.22.
LXXIX.. évf. 12. szám
Március 22-e

Ezen a napon született 1868-ban a Veszprém vármegyei Sümeg városában dr. Vázsonyi (eredeti nevén: Weiszfeld) Vilmos magyar ügyvéd, liberális-polgári demokrata politikus, miniszter.



 



 

A Budapest-Terézvárosban található, 1994 márciusában állított emléktábláján az alábbi felvéset is olvasható: „Terézváros törvényhatósági, majd országgyűlési képviselője, igazságügyi és választójogi minisztere. Budapest díszpolgára.”


Budapest, Terézváros — 2024. március 14..

Ügyvédként több ügyet képviselt sikerrel, így 1904-ben a vasutassztrájk idején részt vett a kormánnyal való tárgyalásokon, majd védte a perbe fogott vasutasokat. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Vázsonyi Vilmos nevét egy, a hajdani (1882 és 1992 között működő) Abbázia kávéház homlokzatára felhelyezett emléktábla is őrzi. Az időkkel dacoló felvéset tanúsága szerént e nevezett lokáció a XX. század első évtizedeiben képzőművészeknek, építészeknek, íróknak, a közélet szereplőinek kedvelt találkozóhelye volt, s itt állott Eötvös Károly (1842—1916) politikus, ügyvéd, író, publicista… és Vázsonyi Vilmos híres törzsasztala is.

Budapest, Terézváros — 2023. november 6.

Dr. Vázsonyi Vilmos 1926. május 29-én hunyt el az alsó-ausztriai Baden bei Wien városban.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..