home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Március 2-a
Martinek Imre
2024.03.02.
LXXIX.. évf. 9. szám
Március 2-a

Ezen a napon született 1891-ben a Veszprém vármegyei Kemenesszentpéter községben Soproni Horváth József magyar festő.


Sopron — 2023. december 30.

Sopronba Budapesten, Keszthelyen, Nagybányán keresztül vezetett útja. Zomborban is tanított. Egész generációt indított el annak idején a művészpedagógusi pályán. Számos akvarellt készített, a műfaj egyik kiváló mestere. Tevékenységét 1954-ben Munkácsy-díjjal jutalmazták. Fő érdeme, hogy munkásságával a vízfestést az olajfestészettel egyenrangúvá emelte. Témáit mély emberi érzések kifejezése jellemzi. (Külső hivatkozás: Wikipédia)  

„József a legszorgalmasabb alkotók egyike volt. Megszállottja volt a festésnek. A maga és családja életének minden mozzanatát ennek az áldásos szenvedélyének rendelte alá. Nem ismert üres, eltékozolt órákat. Ha nem festett, szokása szerint reggeltől alkonyatig, akkor tanított. Harminc éven át a hivatalos rajzoktatáson felül önzetlenül tanította azokat, akikben tehetséget látott. Felelősségtudata, vérmérséklete és türelemgazdagsága a lassan, megfontoltan dolgozó festők közé helyezte. A mívesség parancsa és a művészi igazság keresése csak akkor engedte nekilendülni ecsetjét (ő mindig »pemzlit« mondott), amikor már megtalálta a helyes utat. Sohasem vagy legalábbis nagyon ritkán festett modell nélkül.” (Külső hivatkozás: szivk.hu)

Soproni Horváth József 1961. április 22-én hunyt el Sopronban. Ismertebb műveibe a sopronihorvath.net oldalt fellapozva kaphatunk virtuális betekintést.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..