home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
​​​​​​​Március 2-a
Martinek Imre
2023.03.02.
LXXVIII. évf. 9. szám
​​​​​​​Március 2-a

„Sok ezren lettek jobbak általa”

Ezen a napon született 1909-ben Monoron Szemerey Andor tanár, igazgató, polihisztor.

Iskoláit előbb Monoron, majd Kecskeméten, a református gimnáziumban végezte. Ez utóbbiból indulva felvételt nyert a Budapesti Tudományegyetem mennyiségtan-természettan szakára, ahol 1932-ben tanári diplomát szerzett. Ezután a Kecskeméti Református Gimnázium tanára lett, 1946 szeptemberétől pedig az intézmény igazgatója. 1948-ban — az államosításkor — megtörten vette tudomásul az akkor megmásíthatatlant, de 1990-ben megadatott számára, hogy megérte az újraindulást. Fontos szerepet töltött be Kecskemét sportjában, 1933-tól ő irányította az úszók és vízilabdázók edzését. Az óráit a fegyelem, a tanítás és tanulni vágyás, a derű, az „igazi tanár-diák” kapcsolat jellemezte. Nyolcvanadik születésnapján több százan köszöntötték. Szemerey Andor tanár úr 1995. augusztus 8-án hunyt el.

Emlékét az újraindult gimnázium őrzi: családja és volt tanítványai létrehozták a Szemerey Andor Diáksegítő Alapítványt*, amely évente egy-egy, fizikában, matematikában vagy sportban élen járó tanulót jutalmaz meg.

(Külső hivatkozás: hirosnaptar.hu)

* A SZEMEREY ANDOR DIÁKSEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY jogi személyiséggel bíró nyílt alapítvány 1995. november 27-ik napján jött létre közérdekű cél megvalósítása érdekében. Az alapító tagok valamennyien természetes személyek, akik saját elhatározásukból, minden külső befolyástól mentesen, az alapítvány részére saját nyugdíjukból vagyont különítettek el a volt osztályfőnök emlékére és iskolájuk, a Kecskeméti Református Gimnázium jogutódjaként működő, jelenlegi Kecskeméti Református Gimnázium tanulóifjúságának támogatására.

(külső hivatkozás: https://szemereyalapitvany.hu/)

Múltvallató és értékmentő jegyzetünk fotói 2023. február 17-én készültek. A Kecskeméti Református Gimnáziumban.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..