home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Március 15-e
Martinek Imre
2023.03.15.
LXXVIII. évf. 11. szám
Március 15-e

Ezen a napon született száznegyven évvel ezelőtt (1883-ban) Zalaújlak községben Egry József magyar festő, aki — mint az feljegyeztetett — egyedi természetelvű szemléletét az expresszionista és a konstruktív stílusok mentén alakította ki.


Badacsony — 2022.július 28.

„Ünnepi ruhát veszek a lelkemre, mikor festek” — jellemezte egykoron önmagát. Művei egy témát variáltak, legfőképpen a balatoni tájat. 1948-ban az elsők között kapta meg a Kossuth-díjat.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Egry József 1951. június 19-én hunyt el a Badacsonyban. Földi porhüvelye a badacsonytomaji temetőben nyugszik, emlékét viszont több helyszín is őrzi. Budapesten  (XI. kerület, Lágymányos) utcanév és egész alakos szobor
2022. július 19.


2022. augusztus 1.


Badacsonyban sétány és emlékmúzeum

 

Tördemic és Lábdihegy magaslatán pedig egy kilátó

2022. július 28.

Múltvallató jegyzetünkhöz ezúttal egy alkalmi, balaton-felvidéki barangolásaink idején fellelt infotábla átiratát is beválogattuk: Badacsonyi szerelmei — Pauler Juliska és Egry József szerelme. Egry József a szegény sorból érkező, öntörvényű festőművész és Vízkelety Ferenc ezredes felesége Pauler Juliska között a festő badacsonyi lábadozása során szövődött szerelem.  Az I. világháborúban szerzett sérülését követően Egryt a badacsonytomaji Hableány étteremben berendezett szükségkórházba utalták, ahol a katonákat az orvos mellett két nővér segítette a gyógyulásban. A szigorú katona férj mellett eltöltött egyhangú évek után az életvidám asszony maga kezdeményezte a válást, hogy a festővel élhessen. A jómódból érkező Juliska hozományának köszönhetően felépült a háromszintes, műteremmel ellátott badacsonytomaji házuk, amelyben aztán végleges otthonra leltek. A költő haláláig, közel 30 évig éltek boldog, de eltérő személyiségük miatt gyakran viharos házasságban.”  

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..