home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Március 13-a
Martinek Imre
2023.03.13.
LXXVIII. évf. 10. szám
Március 13-a

Ezen a napon született a Zala vármegyei Pölöskefő községben dr. Mező (eredetileg: Grünfeld) Ferenc magyar sporttörténész, tanár, olimpiai bajnok.


Budapest, II. kerület — 2023. január 6.

Gyerekkorától kezdve erősen érdekelődött az atlétika, a tenisz, a birkózás és a sportlövészet, általában véve a sport iránt. Első könyve 1923-ban jelent meg Az ókori olimpia címmel. Az 1928. évi amszterdami olimpia művészeti versenyein aranyérmet nyert, a nemzetközi és az önálló Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként/alelnökeként (a szervezet létrehozását személyesen 1947-ben javasolta) pedig elévülhetetlen érdemeket szerzett az olimpiai eszme terjesztésében.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Dr. Mező Ferenc 1961. november 21-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..