home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Március 11-e
Martinek Imre
2023.03.11.
LXXVIII. évf. 10. szám
Március 11-e

„Az igazságot hódította meg, amikor egy egész világát a hazugságnak győzte le.”  (Krúdy)

Ezen a napon született 1842-ben a Fejér vármegyei Mezőszentgyörgy községben ráczkevi Eötvös Károly politikus, ügyvéd, író, publicista, országgyűlési képviselő, korának egyik legnevesebb ügyvédje és legismertebb közéleti személyisége.

(Külső hivatkozás, illetve további élet- és pályatörténeti adalékok: Wikipédia)


Balatonfüred — 2022. július 26.

Mai összeállításunk fotóihoz egy rövidebb, márványkőre nyomatott szövegrészt (a tábla Balatonfüreden van!) is választottunk. Eötvös Károly publicisztikai opusából. Íme:

Utazás a Balaton körül — Mindenütt szép, de legszebb a Balatonnál. Ötven esztendő előtt Balatonfüred már országos hírű, előkelő fürdő volt, sőt ismerték Bécsben is. Onnan is jöttek előkelő vendégei. Sok betegségben, kivált tüdőbajos betegségben csodákat mível ez a fürdő… Politika, szerelem, pajkosság és dínom-dánom: ez volt a régi Balatonfüred fürdőszórakozása… A harmincas években már nagy és előkelő fürdő, már az országos nevezetességek találkozóhelye Balatonfüred. Deák ott tölti nyarának négy-öt hetét rendesen. Kedvéért, szaváért, látásért öreg és ifjú államférfiak sereglenek oda hosszabb vagy rövidebb időre. Apróra el kell beszélnem azt a történetet, mely a balatonfüredi színház alapításáról szól. Szép történet ez. A színművészet első szentegyháza, melyben más szó, mint magyar szó, nem hangzott soha.”


Balatonfüred — 2022. július 26.

Eme 1900-ban írt elbeszélésfüzére az 1800-as évek magyarországi történetének értékes, személyes közléseken alapuló forrásműve. Az alkotás kerettörténete a szerző négy barátjával a Balaton körül tett 1875-ös utazása. Anekdotagyűjtemény, történelemkönyv, útikönyv, kultúrtörténet, a nagy ember- és korismerettel bíró, majd mindenkit személyesen ismerő Eötvös szemével.

Eötvös Károly 1916. április 13-án hunyt el Budapesten. Tiszteletére a Budapesti Ügyvédi Kamara és Budapest Főváros Terézváros Önkormányzata 1995-ben egykori lakóházának homlokzatára emléktáblát állított. Jegyzetünk nyitóidézetét is ez utóbbiról kölcsönöztük.


Budapest, Terézváros — 2023. február 26.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..