home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Március 1-je
Martinek Imre
2024.03.01.
LXXIX.. évf. 9. szám
Március 1-je

Ezen a napon született 1810-ben a kelet-közép-lengyelországi Żelazowa Wola faluban Frédéric François Chopin (eredeti nevén: Fryderyk Franciszek Chopin) lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz.


Budapest, I. kerület /Horváth-kert/ — 2023. október 20.

Chopin zenei tehetségét nagyon fiatalon felismerték. A csodagyerek híre megjelent a varsói lapokban, és a „kis Chopin” a fővárosi arisztokrata szalonok látványossága lett, és számos jótékonysági koncertet is adott. Nyaranta a szünidőt vidéken töltötte iskolai barátainál; ez időben alaposan megismerte és megszerette a lengyel népzenét, mely egyik alapja volt későbbi műveinek is. 1830 novemberében Chopin örökre elhagyta Lengyelországot, és Párizsban telepedett le. 1838-ra ismert alakja lett Párizsnak. Életvitelével és alkotásaival egyaránt. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Chopin 1849. október 17-én hunyt el Párizsban. Örök nyugalomra is itt helyezték. Kivéve a szívét, melyet a varsói Szent Kereszt-templom egyik oszlopában őriznek.


Budapest, X. kerület /Csajkovszkij park/ - 2022. december 24.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..