home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Maratoni vita
(K. R.)
2013.01.02.
LXVIII. évf. 1. szám

Elfogadták Szabadka 2013. évi költségvetését — Maratoni hosszúságúra sikeredett a városi képviselő-testület ülése

Elfogadták a városi képviselő-testület csütörtöki ülésén a város jövő évi költségvetését. A költségvetési tervezet megvitatása három és fél óráig tartott, mivel a vita során felszínre kerültek a hatalmi és az ellenzéki képviselők közötti nézetbeli ellentétek. A Szerb Haladó Párt 10 módosítási javaslatot nyújtott be a költségvetés átalakítására, a hatalmi koalíció azonban sorra elutasította őket. Szavazáskor a jelen lévő 59 képviselő közül 50 támogatta a költségterv elfogadását, 7 ellenezte, ketten pedig tartózkodtak a szavazástól. A Szerb Haladó Párt képviselői a költségvetés ellen szavaztak. A 2013. évre szóló büdzsé megközelítőleg 5,6 milliárd dinárt tesz ki, a hiány pedig meghaladja a 460 milliót. Modest Dulić polgármester a költségtervet ismertetve kiemelte, hogy továbbra is elsődleges cél a beruházások serkentése, de az előszámítás során a befektetési irányvonalon kívül a szociális védelemre is figyelmet fordítottak. A főbb beruházások között a polgármester a zöld szökőkút felújítását, a Zeneiskola épületének tatarozását és a Szabadegyetem mellett csúfoskodó betonváz lebontását emelte ki. A szociális védelem kérdéskörének ismertetésekor a polgármester elmondta, hogy megközelítőleg 1300 szociálisan hátrányos helyzetben lévő iskolás kap majd naponta uzsonnát, a Vöröskereszt támogatása révén gondoskodnak a népkonyha zavartalan működéséről, azonkívül a város jövőre támogatja majd a harmadjára elvégzendő mesterséges megtermékenyítést is. Ezenfelül megteremtik annak lehetőségét, hogy a Subotica-trans Utasforgalmi Közvállalat 2013-ban is ingyen szállítsa a 65 évnél idősebb polgárokat. Maglai Jenő, a VMSZ frakcióvezetője felszólalásában arra világított rá, hogy a költségvetésben meglehetősen szerény összeget irányoztak elő a fejlesztésekre. Szerinte a város gazdasági fellendítésére sokkal többet kellene fordítani: a most elkülönített összegnek legalább a három-négyszeresére volna szükség, továbbá racionalizálni kellene a költségvetés kiadási tételét is. Hozzátette: ennek ellenére a jövő évi költségvetés biztosítani tudja majd a város zavartalan működését. A VMSZ képviselői támogatták a költségvetés elfogadását.
Az ülés elején a Szerb Haladó Párt javaslatára törölték napirendről az állami könyvvizsgálónak a város 2011. évi költségvetéséről szóló jelentését. Az elhangzottak szerint a kérdéses pontot januárban egy külön vkt-ülésen vitatják majd meg. Változás is történt a képviselő-testület szerkezeti összetételében: Slavinka Cvijetić kilépett a Szerb Haladó Párt képviselői csoportjából, és ezentúl független képviselőként vesz részt az üléseken.
A városi képviselő-testület ülésén Nešo Radulovićot nevezték ki a Palics-Ludas Közvállalat megbízott igazgatójává, továbbá arról is határozat született, hogy Petar Savić legyen a Palicsi Állatkert új megbízott igazgatója. Egyéb személyi kérdésekben is határoztak a képviselők: döntöttek a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium, a gróf Széchenyi István, a Jovan Mikić és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola iskolaszéke tagjainak a felmentéséről és az új tagok kinevezéséről. A Széchenyi István Általános Iskola iskolaszékével kapcsolatos kérdések megvitatásakor újra elszabadultak az indulatok a tanácsteremben. László Gyula, a Magyar Remény Mozgalom képviselője felszólalásaiban többször is felvázolta egy — az asszimilációs folyamatok megfékezését célzó — nemzeti elkülönítést szorgalmazó külön magyar tannyelvű iskolarendszer létrehozásának ötletét. Szerinte a vajdasági magyar diákoknak az lenne az érdekük, hogy izoláltan és elkülönítve járjanak iskolába. A vita odáig fajult, hogy több olyan mondat is megfogalmazódott, mely sérti a békés nemzeti együttélést, így az ülésen elnöklő Veljko Vojnić, a vkt alelnöke a testület méltóságának megsértése miatt figyelmeztetésben részesítette László Gyulát, mely figyelmeztetést a képviselők szavazással támogatták.
Az elnöklő ezután már szigorúbban vezette az ülést, és figyelmeztette azokat a képviselőket, akik a szószéknél nem a napirendi pontról beszéltek. Az ülés 19 óra után ért véget, és csaknem 10 órán át tartott. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..