home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Maradékon az oktatás magyar nyelven folyik majd
2015.08.25.
LXX. évf. 33. szám

A Hét Nap Élni kell a lehetőséggel! című írásával kapcsolatban Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi titkár a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe.

A Hét Nap Élni kell a lehetőséggel! című írásával kapcsolatban, amely 2015. augusztus 19-én, a 33. számban jelent meg, és mely szerint Maradékon „ősszel bilingvális, azaz kétnyelvű tagozat nyílik a Branko Radičević Általános Iskolában”, meg kell jegyeznem, hogy az adott esetben szó sincs kéttannyelvű (bilingvális) tagozat megnyitásáról. Az iskola magyar tannyelvű összevont tagozat megnyitását kérte titkárságuktól, és az MNT véleménye alapján ennek jóváhagyásáról határozott a titkárság. A tagozaton az oktatás magyar nyelven folyik majd, ha még lesznek is olyan órák (például az idegennyelv-óra), amelyeken a diákok az iskola más diákjaival közösen vesznek részt. A cikkben említett tanítónő Szabadkán végzett a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon, és kizárólag magyarul fogja az óráit tartani. Mivel a tanulók egy része korábban szerb nyelven tanult, és kezdetben nehézséget jelenthet számukra az órák követése, a tanítónő külön foglalkozik majd a magyar nyelv ismeretének fejlesztésével.

Titkárságunk álláspontja továbbra is az, hogy a bilingvális oktatás kisebbségi magyar oktatásra való kiterjesztése a magyar oktatás fokozatos leépülését eredményezné, ami az asszimiláció felgyorsulásához vezetne. Ezt mindenképp el kell kerülnünk.

Az említett cikkben elhangzott az is, hogy „A legnagyobb ellenállást Újvidék, az illetékes Erdély Lenke és Vicsek Annamária tanúsította, sajnos éppen azok, akiktől a legkevésbé vártuk”. Berta Zoltánnak a cikkben leírt véleményével nem értek egyet. Erdély Lenke és Vicsek Annamária sokéves önzetlen munkája nélkül ma nem beszélhetnénk arról, hogy szeptember elsején 5 tanuló magyar osztályba indul Maradékon.

Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi titkár

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..