home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Már az idén megkezdődhet a Palicsi-tó szanálása
VARJÚ Sára
2013.04.10.
LXVIII. évf. 15. szám
Már az idén megkezdődhet a Palicsi-tó szanálása

A Palicsi-tó szanálásának munkálatai még ebben az évben megkezdődnek, jelentette be a város vezetősége. A tó ugyanis olyan mértékben szennyezett, hogy már fürdőzésre sem alkalmas, ezenkívül sürgősen menteni kell az állat- és növényvilágát, biztosítani turisztikai fejlődésének előfeltételeit. Erre a célra a tartomány mintegy 60 millió dinárt különített el, az önkormányzat pedig összesen 15 millió dinárt irányzott elő.

A szanálási munkálatok a Jaroslav Černi Intézet tervezete szerint folynak majd, amely megközelítőleg 1,3 millió köbméter iszap eltávolítását teszi szükségessé. Ezt az iszapot a tó turisztikai szektorából a part másik végében található betonmedencékbe szállítják, a második szektorban pedig egy mocsárszigetet alakítanak ki. A tanulmány szerint az állóvíz teljes szanálásához összesen 10 millió euróra van szükség. A munkafolyamat stratégiája előirányozza az egész szennyvízelvezető rendszer kiépítését, ennek pedig összeköttetésben kell állnia a szennyvíztisztítóval. Védőövezetet is ki kell alakítani, hogy megóvja a tavat a szántóföldekről lefolyó vegyi anyagoktól. Ebben a tekintetben maga az iszaptalanítás lenne a munkafolyamat utolsó lépése, annak érdekében, hogy a tó vizét ne érje folyamatos szennyeződés.
A Palicsi-tó iszaptalanítása már több éve vitatott probléma. Már a múlt év elején is bejelentették a szanálást, a városvezetőség pedig akkoriban kijelentette, hogy a tartomány és a köztársaság mintegy 160 millió dinárt különített el erre a célra, illetve hogy a munkálatok első szakasza összesen 130 millió dinárba kerül majd. A tóparton még egy iszaptalanító gép is megjelent, és nyilvános pályázatot is kiírták. A későbbiekben cáfolták, hogy az említett gépet iszaptalanításra rendelték volna ki, azt mondták, hogy csak próbamunkálatokat végeztek, augusztusban visszavonták a pályázatot, a tó szanálása pedig lekerült napirendről.
Hidrológusuk azt állítják, hogy a tó teljes szanálásának munkálatai nemcsak hogy összetettebbek az iszaptalanításnál, hanem sokkal költségesebbek is, ezért a tavalyi jelentésekben a tartományi és a köztársasági támogatásokon kívül külföldi dotációkat is emlegetnek. A köztársaság azonban már nem szerepel a projektet támogató közreműködők között.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..