home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Már New York városát is hó borítja
MTI, Beta
2016.01.23.
LXXI. évf. 3. szám
Már New York városát is hó borítja

Az Egyesült Államok területén immár húsz szövetségi államban szakad folyamatosan a hó, helyi idő szerint szombaton a déli órákban New York is hótakaróba burkolódzott. A New York-i polgármester elrendelte a tömegközlekedés felfüggesztését, az állam kormányzója pedig szükségállapotot hirdetett ki.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója az egész állam területére hirdetett ki szükségállapotot. Egyúttal elrendelte a járhatatlanná vált gyorsforgalmi utak és a tengerparti települések azonnali megtisztítását.

Bill de Blasio, New York polgármestere pedig helyi idő szerint szombat délelőtt megerősítette: a hóvihar az előre jelzettnél erőteljesebb és hosszabban tartó lesz. New York városában helyi idő szerint déltől felfüggesztették a tömegközlekedést is, délután fél háromtól pedig tilos az utcákon tartózkodni. Leáll a vonat-, és a metróközlekedés is a városban. A polgármester sürgette a Broadway színházait és éttermeit is, hogy zárjanak be, az alkalmazottakat pedig küldjék haza.

New York, New Jersey és Delaware államok óceáni partvidékén hurrikánszerű szél süvít, amely háromméteres hullámokat vet, s ez máris kicsivel nagyobb, mint a 2012-ben lecsapott Sandy hurrikán okozta hullámverés. Mindhárom keleti parti szövetségi államban egyébként nagy áradásokra számítanak és készülnek fel az illetékesek. A kaszinóvárosként ismert Atlantic Cityt és négy másik várost részben már elöntötte a dagállyal amúgy is emelkedő tengervíz, Atlantic Cityben ötven családot ki is kellett költöztetni az otthonából. New Jerseyben nyolcvanezren maradtak áram nélkül, Chris Christie kormányzó azonban arra számít, hogy a hó és a jég miatt leszakadó vezetékek miatt még több embert érint majd az áramhiány.

Miközben az ezer kilométer széles viharzóna északkelet felé mozog, egyelőre nem enyhülnek a hóviharok a szövetségi fővárosban,  Washingtonban és környékén, és a délebbre fekvő szövetségi államokban sem. Pat McCrory, Észak-Karolina kormányzója arra figyelmeztetett, hogy szombat estére a villanyvezetékeken és -póznákon felgyülemlő jég miatt további áramszünetek várhatóak. Abban a tizenhárom szövetségi államban, ahol a viharok pusztítanak, már több mint kétszázezren fagyoskodnak fűtés és áram nélkül.


New York-i utcán 2016. január 23-án (Beta/AP/Julie Jacobson)


Atlantic City 
(Beta/AP/Mel Evans)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..