home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Már Montenegró is
Talpai Lóránt
2023.11.09.
LXXVIII. évf. 45. szám
Már Montenegró is

2030 előtt uniós tag lehet? — Az USA nem akar tűzszünetet a Gázai övezetben — A Hamász megfenyegette Európát

2030 előtt uniós tag lehet?

Már 2030 előtt az Európai Unió tagjává válhat Montenegró, csak politikai akaratra van szükség hozzá, és ha a csatlakozás minden feltétele teljesül, akkor nem kell semmilyen, előre meghatározott dátumhoz kötni a teljes jogú tagság elnyerését — jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Podgoricában. Hozzátette: Montenegró jutott a legtovább az európai integráció útján, most már csak magát a csatlakozást kell szem előtt tartania. Jakov Milatović montenegrói köztársasági elnök közölte: teljesen reális elképzelés, hogy az ország még 2030 előtt csatlakozzon az EU-hoz. A bizakodásra a véleménye szerint az ad okot, hogy Montenegrónak nincsenek vitás kérdései a szomszédjaival, az ország 2017 óta tagja a NATO-nak, a pénzügyi politikáját már két évtizede az euróhasználathoz köti, a tagjelölt országok között élen jár a csatlakozási elvárások teljesítésében, és maradéktalanul összehangolta külpolitikáját az unióéval.

 

Az USA nem akar tűzszünetet a Gázai övezetben

Az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust Iránnal, de megteszi a szükséges lépéseket, hogy megvédje embereit, akár katonák, akár civilek — jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Bagdadban megtartott sajtótájékoztatóján az Irán által támogatott fegyveresek támadásaira reagálva. Az amerikai diplomácia vezetője megismételte, hogy világos üzenetet akar küldeni, senki ne próbálja a Gázai övezetben kialakult konfliktust az előnyére fordítani, és fenyegetni az Irakban, valamint a régió más országaiban dolgozó amerikaiakat. „Ne tegyék!” — fogalmazott a külügyminiszter, aki a közel-keleti útja során előre be nem jelentett kitérőt tett Irakban. Antony Blinken Bagdadban visszautasította egyiptomi és jordániai kollégái felhívását az azonnali gázai tűzszünetre, mondván, hogy a leállás lehetővé tenné a Hamász számára, hogy újraszerveződjön, és megismételje Izrael elleni támadását.

 

A Hamász megfenyegette Európát

A Hamász megfenyegette az európai államokat, köztük Olaszországot is. A radikális szervezet vezetői Róma elfoglalásáról szóló üzenetet fogalmaztak meg. Eszerint Izrael után Európán a sor, ott fogják megvívni harcukat az iszlám hódítók. Az Il Giornale napilap legfrissebb értesülése szerint fenyegetések érték az olasz fővárost és Itáliát iszlám terroristák részéről. A Hamász terrorszervezet egyik vezetője már korábban is tett olyan kijelentéseket, hogy az olasz kormány a palesztin nép agresszora. Az iszlám terroristák legújabb üzenetükben egyenesen Róma elfoglalásának tervéről beszélnek. Az olasz napilap beszámolója szerint az egyik magas rangú Hamász-vezető és prédikátor legújabb felszólalásában arra buzdította követőit, hogy aktívan, akár fegyverek bevetésével vegyenek részt a világ nagyvárosainak meghódításában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..