home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Malomfesztivál, 2017 — sajtókonferencia
2017.08.02.
LXXII. évf. 31. szám
Malomfesztivál, 2017 — sajtókonferencia

„Közösségben az erő!” – akár ez is lehetne az idei fesztivál mottója a „Bitang jó fesztivál”-on felül — ALAPINFORMÁCIÓK az idei fesztiválról

ALAPINFORMÁCIÓK az idei fesztiválról
 
MIKOR:
Malomfesztivál Építő- és szépítőtábor: aug. 9—17.
Malomfesztivál Alkotótáborok: aug. 11—17.
Malomfesztivál: aug. 17—19.
 
Ingyenes sátrazási lehetőség az idén már két campingben, a tarlón és a medencénél.
A fesztivál ideje alatt a medence ingyenesen használható.
Kutyabarát, kedves, családi fesztivál millió programmal.
 

HOL: OROM
 


Jegyár: 3 napos bérlet már csak a helyszínen kapható: 1800 din., napijegy: 700 din.
* 13 éves korig a fesztivál látogatása ingyenes!



ÖNKÉNTESSÉG, KÖZÖSSÉGI ERŐ:
Az idei fesztivált is az önkéntes, közösségi erő jellemzi, az elmúlt három évhez hasonlóan most is 3 önkéntes csapat fogja felépíteni, megszépíteni az egész területet, a fesztivál kezdetére. Az építő- és szépítőtáborban mintegy 40 ember dolgozik együtt 10 napig Asztalos Kristóf, Asztalos Erik, Berec Viktor, Imeli Áron és Oláh Dóra keze alatt.
Természetesen a fesztivál alatt is rengeteg önkéntessel dolgozunk együtt, hiszen a jegyszedők, az infó pultosok, a parkolóőrök és a hely tisztaságáért felelős személyek is önkéntesek, a fesztiválért dolgoznak!
Közel 100 ember dolgozik a fesztiválért az idén!
 
FELAJÁNLÁSOK
Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az idén még többen segítenek, egyre több szponzorunk van, és privát személyek, termelők is segítenek abban, hogy a táborok ellátása is tökéletes lehessen. Ezúton köszönjük mindenkinek a bárminemű támogatást. A személyes felajánlások és az önkéntes részvétel miatt nevezhető a Malomfesztivál KÖZÖSSÉGI FESZTIVÁLNAK is!
 
ZENEI PROGRAM:
30 zenekart + 8 DJ-t köszönthetünk az idei 3 színpadon: NAGYSZÍNPAD, AKÁCOS ÉS NÉPZENEI SÁTOR
Főleg magyarországi (16) és szerbiai együttesek (10) mutatkoznak be, de az idén is színesíti a programot a nemzetköziség, hiszen Macedóniából, Görögországból, Szlovákiából és Romániából is érkeznek fellépők. A sokféle zenei stílusban mindenki találhat magának megfelelőt, nézzük az ínyencségeket:
 
FELLÉPŐK (a teljesség igénye nélkül): Brasnyó Antal (RS), Naxatras (GR), Bernays Propaganda (MK), Consecration (RS), Csaknekedkislány (HU), UpRize (RS), La3noCubano (SK), Vojasa (HU), Sin Seekas (RS), Hornsman Coyote (RS), KAL (RS), Bëlga (HU), Lábos Electric Orchestra (RS), Palma Hills (RO), Panel Surfers (HU), Stubborn (HU), pozvakowski (HU), Dope Calypso (HU), Rutkai Bori Banda (HU), Fokos zenekar (RS), Csángálló (HU), Szkojáni Charlatans (RO/MEX/HU), Juhász zenekar (RS)
 
A Malomfesztivál Nagyszínpadának fellépőiről készült kreatívok ezen a linken láthatók és szabadon letölthetőek.
 

Szabó Attila felvételei a sajtótájékoztatón készültek
 
NEM CSAK ZENEI FESZTIVÁL!
 
Az elmúlt évekhez képest sok visszatérő programunk van, de vannak újítások is. Ebből csemegézünk kicsit:
 
KIRAKODÓVÁSÁR
Az idén is lesz kirakodóvásár és mini-workshopok, foglalkozások a fesztivál ideje alatt. Sok magyarkanizsai, községi, és környékbeli kirakodónk lesz, az idén több, mint 20-an mutatkoznak be. A termékekre jellemző a kézzel készítés, az egyediség és a környezettudatosság. Ezt hirdeti a fesztivál is!
 
FOGLALKOZÁSOK
Sok kirakodónál lehet kézműveskedni is, lesz több helyen ékszerkészítés, nemezelés, foglalkozást tart a Lokator Civil Szervezet, lesz Kendama Session, Darbuka oktatás, lufihajtogatás, zsonglőrök, és az idén már jógázhatunk, hennáztathatunk, és kipróbálhatjuk a fesztiválmasszázst, és a köpölyt is!
 
KONYHA-WORKSHOP:
Kiváló vegetáriánus konyha-workshop lesz pénteken és szombaton is a fesztiválon, akár új recepteket is tanulhatunk, kóstolhatunk és elmélyülhetünk a finom ízekben. Pénteken egy zenai-belgrádi házaspár vezeti a workshopot, Rác Szabó Luca neve sokak számára ismerős lehet a Képes Ifjúság konyharovatából, szombaton pedig Szalsza Angi és Varga Heni a makrobiotikus konyhába enged bepillantást. (A workhopokra előleges bejelentkezés szükséges, a péntekire Lucánál lehet jelentkezi a kukacosboszorka@gmail.com címen, a szombatira Anginál a szalas.angel@gmail.com címen.)
Időpont és helyszín: aug. 18. és 19., 15.00-tól kb 18.00-ig, Soul Kitchen
 
IRODALMI MŰHELY TOLLFORGATÓKNAK
A fesztiválon lehetőség van a fiatal alkotóknak szakemberekkel beszélgetni műveikről, megvitatni azokat, véleményt kérni, beszélgetni. A workshopot a FISZ részéről vezeti Potozky László író, a FISZ és a Független Mentorhálózat tagja, Décsy Eszter író, a FISZ prózaműhelyének vezetője, a NOWmagazin főszerkesztője, illetve a HÍD-Kör részéről Oláh Tamás és Dancsó Andrea véleményeznek.
Helyszín és időpont: péntek és szombat délután, Akácos árnyéka.
 
MALOMSLAM III. regionális slam poetry bajnokság
Hagyományosnak mondható a Malomslam, illetve ez Vajdaság legnagyobb slam poetry bajnoksága. Az idei újítás, hogy nincs témamegkötés, tehát bátran jelentkezhetnek a fiatalok bármilyen slam-szöveggel, amit még előtte sehol nem olvastak fel!
Időpont: aug. 18., 17.00-tól
A versenyre idén is maximum 15 fő jelentkezését várjuk a malomslam@gmail.com e-mail címre. Határidő: augusztus 15. éjfél!
 
BODYSSEY — KALANDTÚRA ÉS ÉRINTÉSTERÁPIA
Bemutatkozik a bOdyssey project – TestOdüsszeia c. előadása! A budapesti csapat a SZIGET és a THEALTER után a MALOMFESZTIVÁLT vette célul! A játék 50 percig tart, a résztvevőket bekötött szemmel Odusszeusz történetén vezetik keresztül a „kísérők”. Szagok, érintések, bizalom. A játék a Malom bejáratától indul, előzetes regisztrálás szükséges a kovacsv.sara@gmail.com címen, Kovács V. Sáránál.
Időpontok: aug. 18-án 15.00 és 16.30 órától, aug. 19-én 12.00-tól, 13.30-tól és 15.00-tól.
 
GYEREKEK A FESZTIVÁLON!
Ha a nagyi nem érne rá a gyerekekre vigyázni, akkor is: IRÁNY A FESZTIVÁL, méghozzá a GYEREKKEL! Ne maradjon otthon senki, egy gyerek se unatkozzon! Nézzük, mit kínál a Malom-Alom és az Ifi-Malom!
MALOM-ALOM (05 éveseknek)
Augusztus 18-án és 19-én 15:00 órától megnyitja kapuit a Malom-Alom. A baba- és gyerekbarát területen gyakorló szülők játszanak majd a kicsikkel, de persze a közös játék is megengedett. Lesz itt óriásbuborékok eregetése, agyagozás, festés kézzel-lábbal, saját gyártású papírhajó úsztatása vagy aranyszőrű papírparipa megülése… És természetesen pelenkázó- és szoptatósarok is.
IFI-MALOM (715 éveseknek)
Augusztus 17-én, 18-án és 19-én is, tehát a fesztivál mindhárom napja alatt délután foglalkozásokat kínálunk a nagyobbaknak! A budapesti Age of Hope Alapítvány önkénteseivel kora délutántól kezdve a Népzenei Sátorban színezünk és kézműveskedünk, később pedig a szabadban focizunk és mindenféle kreatív dolgot csinálunk! Várjuk szeretettel az oromi és Magyarkanizsa községbeli és a környékbeli gyerekeket is!
 
SOUL KITCHEN KÖZÖSSÉGI KONYHA
Idén is finomságokkal várja az éhes fesztiválozókat a Soul Kitchen vega-konyha!
 
BRINGA BÉRLÉS ÉS SZERVIZ
Először a fesztiválon, ha bejárnád Oromot és a környéket bringával, vagy csak a boltba szaladnál el, akkor bérelj bringát és élvezd a napot! Részletek a helyszínen.
 
I. OROMI VILÁGTALÁLKOZÓ
Az Oromi Helyi Közösség első ízben szervezi meg az Oromiak Első Nagy Világtalálkozóját aug. 19-én, szombaton, ahová hazavárnak minden oromit. A színes program délután kezdődik, megszólít minden korosztályt, este pedig a Malomfesztiválon folytatódik, hiszen aki regisztrál, az ingyen jöhet fesztiválozni. A együttműködés célja, hogy összehozzuk a malom közönségét a helyi lakosokkal, és együtt ünnepeljünk. A programról a honlapon lehet bővebben olvasni, regisztrálni pedig itt lehet: http://www.orom.org.rs/registracio/prijava_konferencijaoromadd.php?tempd=1
 
 
 
VAJDASÁG WELLNESS
 
A BALKAN EXPERIENCE és a SZERBIA MAGYARUL szervezésében
Idén is vajdasági kirándulások a fesztivál alatt, mindhárom nap, 3 különböző program:
Aug. 17. Borkóstolás és fürdőzés Topolyán
Aug. 18. Borkóstolás és szecessziós séta a festői Palicson és Szabadkán
Aug. 19. Pálinkakóstolás Magyarkanizsán és fürdés a Baráthok-kútjánál
A programok részleteiről a Malomfesztivál honlapján lehet olvasni. Jelentkezés Tölgyesi Huba: szerbiamagyarul@gmail.com | +381693334524 (Viber, Whatsup is)
Huszty Zoltán: balkan.calling@gmail.com vagy a fesztivál ideje alatt az Infopultnál (augusztus 17-étől).
 
MALOMFESZTIVÁL ALKOTÓTÁBOROK
AUG. 11-17-IG
„AZ ÖRÖKKÉ TARTÓ PILLANAT” – FOTÓS TÁBOR Molnár Edvárd fotográfus vezetésével
„ENGEDD SZABADON MAGAD!” – Színésztábor Mészáros Gábor és Kucsov Borisz vezetésével
„ETŰDÖK SZÁNTÓFÖLDRE” – kompozíció/mozgás/színház Kiss Anikó vezetésével
„MI VAN A VÁSZON MÖGÖTT” – Filmes tábor K. Kovács Ákos operatőr vezetésével
 
MALOMFESZTIVÁL ALKOTÓMŰHELYEK A FESZTIVÁL IDEJE ALATT
AUG. 17—19.
SYMPOSION BRAINBOMBING / Contemporary Visual Literatourism Sirbik Attila és Stark Attila vezetésével
IMPORVIZATÍV ZENEI MŰHELY Brestyánszki Dína és Brestyánszki Bernadett vezetésével
 
 
HÉTKÖZNAPI MŰVÉSZET
Ha nem lenne elég a Malomfesztivál három napja, akkor akár 9 naposra is bővíthetjük az eseményt. Ingyenesen látogatható esti programok a táborok ideje alatt, amelyek mindenki számára nyitottak:
 
Augusztus 12. szombat
21.00 – MOZI A CSILLAGOK ALATT
Film és beszélgetés: Ernelláék Farkaséknál. Vendégeink az alkotók, Hajdú Szabolcs és családja
23.00 – SZERENÁD AZ AKÁCOSNAK, avagy „Blues Táborult elméknek”
Kis éji zene Szerda Árpáddal
 
Augusztus 13. vasárnap
20.00 – ÍRÓ DALOM
Könyvbemutató, beszélgetés, felolvasás: Bencsik Orsolya: Több élet
21.00 – A RÉGI FÉNYKÉPEK TITKAI – MIT KEZDJÜNK VELÜK?
Pettendi Szabó Péter fotográfus előadása
 
Augusztus 14. hétfő
21.00 – ITT A TANYASZÍNHÁÁÁÁÁÁZ!
Képzelt beteg (Rendező: Radoslav Milenković). Oromon a negyven éves (!!!) Tanyaszínház szekere (traktora).
23.00 – VAJDASÁGI BOSSA NOVA
Hát persze! koncert. A tagok: Pámer Csilla, ifj.Kucsera Géza, Garai Róbert, Sánta Zoltán, s a dalok szerzője, Pálfi Ervin.
 
Augusztus 15. kedd
20.00 – SZÍNHÁZRÓL ÉS EGYÉB BOHÓZATOKRÓL
Komoly-komolytalan beszélgetés Oláh Tamás teatrológussal és Góli Kornélia dramaturggal.
21.00 – DR. LALA
Film és beszélgetés: Bemutatjuk nektek a bohócdoktort. (Halász Glória dokumentumfilmje) Vendégek az alkotók.
 
Augusztus 16. szerda — official/unofficial Malomfesztivál nulladik nap
20.00 – IRODALOM ÉS VIZUÁL
Betakarítás – bemutatkozik a Philos folyóirat. Résztvevők: Beke Ottó, Klájó Andrián, Novák Anikó, Pápista Zsolt, Vass Szabolcs
21.00 – CIRKUSZOLÁS
Film és beszélgetés: Mi ez a cirkusz? (Halász Glória dokumentumfilmje) Vendégeink az alkotók.
23.00 – RAGYOGÁS ÉS ZENE
Sjaj & i koncert. Improvizáció, pszihodelia. Citera és basszusgitár.
 
És még….
Minden este 23 órától TÁBORTŰZ, és SZALMABÁLAMOZI (animációs-, és ifjúsági filmek, művészfilmek, válogatás a Mediawave fesztivál filmjeiből)
A program csak bővül, készülünk még meglepetésekkel. Várjuk a környező és a távoli falvak, városok kíváncsi népét is, gyertek velünk barátkozni, olvadjatok bele a tájba, és hintázzatok fűszálakon ti is.
Infó: Szerda Zsófi (desiresofi@gmail.com)

A Malomfesztivál szervezését továbbá hathatósan támogatja az oromi helyi közösség, illetve számos szervezet/alap(ítvány), akiknél sikeresen pályáztunk:

Bethlen Gábor Alap; Magyar Nemzeti Tanács; Nemzeti Kulturális Alap; Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság; Tartományi Művelődési, Tömegtájékoztatási és Vallási Közösségi Titkárság
 
Támogató-együttműködő cégek: Gastro Balkan, Kovács Kompanija, Sat-Trakt, Geneza, Tisza Automotive, Zen Soda, Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat, Alarm Systems, Agro Centrum, SZR Ekorobex, Agro-berza ADUT
 
Médiatámogatók: Info TV, Új Kanizsai Újság, Hét Nap, Magyar Szó, Now Magazin, 24.hu, Pannon RTV, Tilos Rádió, Vajdasági RTV, We Magazine
 
Partner Egyesületek: Hagyományok Háza, Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodája, Magyar Fesztivál Szövetség, Age of Hope, Experience Balkan, Cseh Centrum, Elephant Studio, Farkas Fruits, Szerbia Magyarul, Drum and Monkey, Fiatal Írók Szövetsége, HÍD Kör, Grand Café Szeged, Mekus

TOVÁBBI HASZNOS INFÓ/FORRÁS, AMELYBŐL (INSPIRÁCIÓT) MERÍTHETNEK

Bővebben a Malomfesztiválról: www.malomfesztival.com
Még több kép a Malomfesztivál Instagram-oldalán: www.instagram.com/malomfesztival/
Tavalyi AfterFlash: https://youtu.be/WXg3ufyJKyc
Tavalyi AfterMovie: https://youtu.be/TBvnlTET4V4
A 2016-os filmes tábor filmje: https://youtu.be/5pYqSTamEPY
 
A szervezőkről:
 
A szervezés egy részét hivatalosan a magyarkanizsai székhelyű Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület végzi. A szervezet 2014 augusztusában alakult, egyik fő célkitűzésül, hogy a Malomfesztiválból egy hosszútávon működőképes, jövőbetekintő összművészeti felületet hozzon létre, amely szorgalmazza az alternatív kifejezésmódok ápolását, a toleranciát, a hagyományápolást és az új hagyományok megteremtését. Röviden megfogalmazva, hogy tevékenységein keresztül az „én” fogalmától a többes szám első személyéig, a „mi” fogalmáig tartó folyamatot hozzon létre. Mindezt egy élő, újraéledő, lélegző épület, az oromi szélmalom tövében, ahol kiállítások, műhelymunkák és vetítések valósulnak meg.
 
Az idei Malomfesztivál fő szervezői név szerint:
Asztalos Kristóf, Asztalos Erik, Horváth Tamás, Szerda Zsófia, Oláh Dóra, Molnár Anita, Zuzana Kizáková, Jovanović Dániel, Berec Viktor, Kovács V. Sára, Vígi László és a már említett rengeteg önkéntes!
 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..