home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Málnás mojitóban úszik a Földünk
Apró József
2023.05.27.
LXXVIII. évf. 21. szám
Málnás mojitóban úszik a Földünk

A csillagászok ősidők óta vizsgálják a csillagokat, de amióta a — valaha épített legnagyobb — James Webb űrteleszkóp (James Webb Space Telescope, JWST) üzembe lett helyezve, olyan dolgokra bukkannak, amelyek mindenkit ámulatba ejtenek. A Hubble űrtávcsővel ellentétben a JWST infravörös tartományban is fürkészi a világűrt, fő céljai közé tartozik az exobolygók keresése, az ősrobbanás után 400 millió évvel létrejött ősi galaxisok felfedezése, valamint a csillagok és a galaxisok fejlődésének vizsgálata.

Az Európai Űrügynökség márciusban közzétett egy fotót, melyet a James Webb űrteleszkóp infravörös tartományt érzékelő kamerájával (NIRCam) készítettek. Egyébként erre a kamerára azért van szükség, mert vannak olyan távoli galaxisok, amelyek olyan messze vannak, hogy az optikai tartományban már nem is látszanak. A fotó különlegessége pedig az, hogy tisztán megfigyelhető rajta a gravitációs lencsehatás, melyet Einstein általános relativitáselmélete több mint száz évvel ezelőtt előre jelzett. Amikor egy nagy tömegű objektum meghajlítja a téridőt és ezzel együtt pedig a távolabbi objektumokból érkező fény útját is. Ez a gravitációs mikrolencsehatás az exobolygók érzékelésének egyik módszere, és fontos szerepe van az univerzum tanulmányozásában, hiszen ahogy a neve is mutatja, a jelenség lencseként nagyítja fel a távolról érkező fényeket, lehetővé téve, hogy a kutatók olyan égitesteket is megfigyeljenek, amelyek egyébként láthatatlanok lennének számunkra. Emellett számos fontos megfigyelés köthető a JWST-hez, szinte havonta talál valami új és izgalmas dolgot. Áprilisban például a segítségével rábukkantak az eddig felfedezett legősibb fekete lyukra, mely a számítások szerint mindössze 570 millió évvel az ősrobbanás után keletkezett. Az űrteleszkópnak köszönhetően olyan pontos képeket kapunk az űr távoli részeiről, amelyeknek köszönhetően a csillagászok minden eddiginél messzebbre nézhetnek vissza az időben.

Az élet alapjait kereső kutatók évekig vizsgálták a galaxis központjában található óriási por- és gázfelhőt, remélve, hogy olyan összetett molekulákat találnak, amelyek létfontosságúak az élethez. Az aminosavak felfedezése az intergalaktikus térben az asztrobiológusok szent grálja lenne, mivel megerősítené az élet kialakulásának lehetőségét más bolygókon. A legújabb felmérés során a kutatók több ezer jelet szűrtek ki egy hatalmas porfelhőből, mely a galaxisunk központjában található. Habár még nem találtak bizonyítékot az aminosavakra, felfedezték az etil-formiát nevű anyagot, mely a málna ízéért felelős. Különösen érdekes, hogy az etil-formiát illata rumra is emlékeztet, vagyis eszerint a Tejút központja málnára emlékeztető ízű és rumillatú, olyan, mintha egy hatalmas koktélban úszna a Földünk, ezért az ember agyán gyorsan végig is pörögnek a rumos-málnás koktélok, mint a málnás mojito vagy daiquiri — csakis a tudomány nevében ajánlom mindkettőt.
Az űrben végzett kísérletek a NASA és más űrkutatási ügynökségek prioritásai között szerepelnek, mivel a baktériumok és más mikroorganizmusok segíthetnek az űrhajósok egészségének megőrzésében hosszabb űrutazások során. Emellett az asztrobiológusok érdeklődése az élet nyomaira és az élet kialakulásának folyamatára irányul más égitesteken, melyek hasznos információkat nyújthatnak a Föld kialakulásáról. Az életnek a más bolygókon vagy égitesteken való felfedezése talán már közelebb van, mint gondolnánk, és ez a kutatás hozzájárul az ehhez szükséges ismeretek megszerzéséhez.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..