home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Malacpersely helyett
Fehér Márta
2018.02.12.
LXXIII. évf. 6. szám
Malacpersely helyett

Itthon is jár a magyar életkezdési támogatás

A magyar kormány döntése értelmében 2018 januárjától a magyarországi családtámogatási formák közül az anyasági támogatás és a fiatalok életkezdési támogatása, azaz a babakötvény elérhetővé vált a külhoni magyar családok számára is. Az anyasági támogatás összege 64 125 forint gyermekenként, ikergyermekek esetében 85 500 forint. Életkezdési támogatásként 42 500 forint jár. Ha jól gazdálkodunk, és ezzel Start-számlát nyitunk, melyre a szülő és más hozzátartozó további összegeket fizet be, (forint)milliomos lehet a gyerek, mire nagykorú lesz.

Mindkét támogatás a 2017. június 30-a után született gyerekek után jár, viszont az idősebb gyerekeinknek is nyithatunk Start-számlát — ez esetben 25 000 forintos kezdőösszeget kell befizetnünk. A támogatás Magyarország szabadkai főkonzulátusán is igényelhető, ehhez előzetesen időpontot kell kérni a 062/766-494-es telefonszámon. A kérelem benyújtható Magyarországon a kormányablakoknál is, valamint postai úton és elektronikusan.

Az ismerőseim körében sok kisbaba látta meg a napvilágot az elmúlt hónapokban, mindenkitől azt a választ kaptam, hogy nagyon örülnek a lehetőségnek. A mintegy 25 000 dináros egyszeri anyasági támogatás mindenhol jó helyre kerül, amikor bővül a család. Az életkezdési támogatás átszámolva 17 000 dinár, ez babakötvény formájában jár. Ha a család gyarapítani szeretné az összeget a gyermek nagykorúságáig, Start-számlát nyithat. Ehhez az állam kamattámogatást nyújt, legfeljebb évi 6000 forint értékben. Ez havi 2000 dinárnak megfelelő forintösszeg befizetésével érhető el, és így a gyerek a nagykorúságával több mint egymillió forintot vehet fel.


Miskolci Renato felvétele

Molnár Lajkó Anett és Molnár Edvárd a harmadik gyermeküket várják májusra. Első és második gyermekük, Marci és Manna, már magyar állampolgárok, a szülők számukra is nyitnának Start-számlát.

— Mindenképp élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel. 42 500 forintról van szó, ez egy életkezdési támogatás, viszont bármikor ki lehet pótolni ezt az összeget, mely a gyerek tizennyolcadik születésnapjáig kamatozik. Nagyon jó ötletnek tartjuk, éppen a nagyszülőkkel, azaz a szüleimmel beszélgettünk arról, hogy ezzel valójában a család is tudja támogatni a gyerekeket, unokáikat oly módon, hogy befizet erre a számlára. A kamattal együtt a tizennyolcadik születésnapra egy szép összeg gyűlik össze, mellyel aztán a már nagykorú gyerekünk azt kezdhet, amit szeretne — mesélte Anett.

Óriási az érdeklődés a szabadkai főkonzulátuson, többen arról számoltak be, hogy időpontot már csak a tavasz derekára vagy még későbbre kaptak. Emiatt valószínűleg Magyarországon nyújtják be a szükséges iratokat — mondták néhányan. Az anyasági támogatás ugyanis a gyermek születését követő hat hónapon belül igényelhető, ám ha valamilyen okból a szülőknek erre nem volt lehetőségük, akkor legfeljebb egy évvel a születés után még benyújthatják a kérelmet. A fiatalok életkezdési támogatásának, vagyis a babakötvénynek nincs kérelmezési határideje.

Magyarország szabadkai főkonzulátusának honlapján, a Köldökzsinór programra kattintva letölthető a tájékoztató anyag, mely a kérelmezéshez szükséges minden információt tartalmaz, a mellékelendő dokumentumok listájával együtt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..