home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Malacból koca
Dudás Viktor
2020.01.21.
LXXV. évf. 3. szám
Malacból koca

A sertéstenyésztésről az elmúlt időszakban számos alkalommal hallhattunk a médiában az értékesítési árak, illetve a betegségek kapcsán. Mindazonáltal a tenyésztésről mint tevékenységről annál kevesebbet.

Zentagunarasi látogatásom alkalmával betértem Dudás László tenyésztőhöz, aki már évtizedek óta foglalkozik ezzel a nemes állattal. Az alapokról érdeklődtem, és ő készséggel válaszolt kérdéseimre.

— A tenyésztés első pontja a megfelelő malacok kiválasztása, melyekből később az anyaállatokat neveljük. Nyolc hónap kell ahhoz, hogy pároztatni lehessen, és a születéstől számított egy év után érkezik az első alom. A kismalacokat hat-hét hét után választjuk el, amit az újabb pároztatás követ, szerencsésebb esetben már öt-hat nap után. 


A kedvenc anyaállat és gazdája (a szerző felvétele)

* Az első fialás után mire kell ügyelni egy fiatal anyakocánál? 

— Ebben az esetben a malacok a legfontosabbak. Itt vehetünk egy aktuális példát, hiszen tél van, hideg az idő, értelemszerűen az állatok nem fázhatnak meg, főleg nem fel. Megoldás lehet az infralámpa, vagy a tehetősebb tenyésztők padlófűtést alkalmazhatnak. Az anyaállatra is ügyelni kell, hiszen különféle gyulladásos megbetegedések léphetnek fel náluk, melyek azonnali antibiotikumos kezelést követelnek. A kismalacokat sem kerülik el a nyavalyák. Őket az első hétben bakteriális fertőzések sújthatják — melyeknek hasmenéses tünetei vannak —, és/vagy himlő. Ezek mind elhalással fenyegetik a fiatal jószágokat. Később a tejről a szilárd takarmány fogyasztására való áttérésben adódhatnak gondok, majd az elválasztásnál, mely rendkívüli stresszel járhat az állatokra nézve. Ekkor már teljesen megvonjuk tőlük az anyatejet, és külön a fiatal állatoknak előállított táppal etetjük őket, mely különböző mennyiségekben tartalmaz fehérjéket és más, a növekedésben elengedhetetlen ásványi anyagokat. Van, hogy a megvásárolt takarmányhoz kukoricadarát, árpadarát vagy pörkölt zabot keverek, és törekszem arra, hogy minél pépesebben etethessem fel. Az ember mindent megtesz annak érdekében, hogy sikeres legyen az elválasztás és a szoktatás.

* Az első fialás alkalmával hány malac várható?

— Az előhasiaknál ez nagyon változó. Azt is mondhatjuk, hogy egy új anyaállat kiválasztása nagy rizikóval jár. Sok utódot is világra hozhat, ügyelhet rájuk, de ennek az ellenkezője is előfordulhat. Ezt úgy próbáljuk áthidalni, hogy a már bevált kocák malacai közül válogatunk, illetve neveljük ki az újakat. Így érdemes lutrizni. Én a landrace fajt kedvelem leginkább, mivel nőstényei híresen nyugodtak, és az anyai ösztöneik is erősek. Durockal szoktam őket keresztezni. Tapasztalataim szerint a két faj egyesítése, a legelső alkalommal, mindig pozitív eredményt szül. 

* Ön mennyire híve a mesterséges megtermékenyítésnek?

— Inkább vásárolom a reproduktív anyagot, erre ugyanis a szomszédos városokban már számos helyen adódik lehetőség, és a választék is nagyon kielégítő, hiszen csak minőségi kanokat vonultatnak fel az illetékesek. A szemeztetés folyamata pedig egyáltalán nem nehéz, akár egy személy is könnyedén elvégezheti. A természetes módon történő megtermékenyítés sincs ellenemre, hiszen a falunkban remek hímállomány található.

* És ha a koca már bevált, hány fialás várható tőle élete során?

— Ha az állatnál megbizonyosodtunk arról, hogy jó anya, akkor akár tizennégy-tizenöt alkalommal is számíthatunk tőle utódokra. A gazdaságomban erre már többször volt példa, mivel nem vagyok híve a törzsállomány gyakori lecserélésének. Ha fizikailag jó állapotban van a göbe, nem mennek tönkre a lábai, tőgyei, akkor nem fogom leváltani hat-hét fialás után, mert egyszerűen kár lecserélni. Voltak rekordok is, olyan kocák, amelyek tizenhétszer, tizennyolcszor is ellettek. Megtörténhet, hogy egy-egy alom a tizedik alkalom után megnövekszik, a koca tíz-tizenegy helyett akár húsz kismalacot is ellhet. Ilyenkor az egyedek nem lesznek egyformák, aránytalanság figyelhető meg, ezért esedékessé válik a mielőbbi leváltás, hogy elkerülhessük a gondokat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..