home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Makkhetesen betelt a pohár
Kartali Róbert
2022.07.21.
LXXVII. évf. 29. szám
Makkhetesen betelt a pohár

A szerb—magyar határ menti erdősáv közelében élő polgárok félnek, és nem érzik magukat biztonságban, ezért ismét tüntetést tartottak Makkhetes központjában, megoldást követelve az illegális migránsok jelenléte és az általuk okozott problémák miatt. A megmozduláson összesen mintegy százötven ember vett részt.

A július elején történt, migránsok közötti, halálos kimenetelű fegyveres tűzharc után a helyieknél betelt a pohár. Immár második alkalommal tartottak békés tüntetést, melyhez már nem csupán a helyi emberek, de a város más részében élők is csatlakoztak. Érkeztek a Zorka és a Vasutastelepülés helyi közösségek területéről, mert ezek a városrészek is határosak a migránsok úti céljával, az erdővel, de voltak tüntetők a Gat helyi közösségből is, ahol több motel is az illegális bevándorlók elszállásolására szakosodott.


Összegyűjtötték őket, de néhány nap múlva ismét tele lett velük az erdő (fotó: Belügyminisztérium)

A makkhetesi lövöldözést követő első tüntetés után az Aleksandar Vulin belügyminiszter parancsára megalakult operatív akciócsoport összeszedett egy csoport migránst az erdőben, de a terület a helyiek szerint továbbra is tele van velük: több százra, akár ezerre is tehető a számuk. Az összehangolt rendőrségi akció során 85 migránst fogtak el, közülük 6 személyt letartóztattak, 2 ellen pedig eljárás indult bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. 3 automata gépfegyvert, 1 puskát, 4 pisztolyt, késeket, valamint 182 darab lőszert foglaltak le, emellett kábítószert és hamis útleveleket is. A Gat helyi közösségben az Ócskapiac közelében több szálláshelyet is átvizsgáltak, az egyik helyen 86 migránst találtak. Ezt bezáratták, a motel tulajdonosa 2-től 5 millió dinárig terjedő pénzbírságra számíthat. Az illetékesek bejelentették, folytatják a városban található szálláshelyek átvizsgálását. A helyiek szerint ez az akció csupán porhintés a polgárok szemébe, mert a gondot ezzel nem sikerült megoldani, a migránsok összegyűjtése után újak érkeznek. A helyzet ugyan nyugodtabb a múlt hét óta, de a migránsok bujkálnak a rendőrök elől, a taxisok pedig más útvonalon közlekednek.

A tüntetés szónoka, Željko Častvan, lapunknak elmondta, nyílt levelet fogalmaztak meg, melyben mihamarabbi megoldásra szólítják fel a városi és a köztársasági illetékeseket, hogy szavatolják a helyi emberek biztonságát, hogy félelem nélkül közlekedhessenek saját lakóhelyükön. Szorgalmazzák egy határsáv kijelölését, ahová nem léphetnének be a migránsok, továbbá azt, hogy ne hagyják szabadon mozogni az országban azokat, akik illegálisan léptek Szerbia területére. A tömeghez intézett beszédében a belügyminisztériumot kritizálta, mert az úgy tekint rá, illetve a tüntetések résztvevőire, mint veszélyforrásra, közben a felfegyverzett migránsok szabadon mozoghatnak az ország területén.

A tüntetésen ezúttal is megjelentek a radikális nézeteiről ismert, migránsellenes Népi Őrség (Narodna Patrola) nevű szervezet tagjai, köztük Damjan Knežević, a szervezet elnöke is, aki felszólalásában rámutatott arra, hogy Szerbiának Magyarországhoz hasonlóan meg kellene védenie déli határait.

A tüntetők azt tervezik, hogy a következő alkalommal a város központjában adnak hangot elégedetlenségüknek, és aláírásokat gyűjtenek a tarthatatlan állapot rendezése érdekében, de egyesek szerint úgy lehetne eredményt elérni, ha lezárnának egy forgalmasabb útszakaszt vagy az autópályát.


Migránsellenes tüntetés Makkhetesen (fotók: A szerző felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..