home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Májusi összhangteremtések
Martinek Imre
2023.05.18.
LXXVIII. évf. 20. szám
Májusi összhangteremtések

Színes, összhangteremtő forgatagok helyszíne volt Torontálvásárhely ezen esztendő ígéret havának idusán. Ezekből hozunk most alkalmi összeállítást. A teljesség igénye nélkül.

2023. május 11-e (csütörtök)

A(z ország)határokon is átívelő közösségi kapcsolatok legújabb etapja a helybéli Pipacs Nőegylet és az anyaországi Őrtilos település 3 Szelence Hagyományőrző Egyesülete közötti együttműködési szándéknyilatkozat ratifikálása. Helyszínileg a néhai debellácsi-torontálvásárhelyi Takarékpénztár épületszárnyában, mely a negyvenöt évvel ezelőtt — dátumra pontosan 1978. április 24-én — alakult pipacsos asszonyok székhelye is.

Tagságuk száma harminc, melyből huszan továbbra is aktívak. Heti összejöveteleiken, melyeket hétfő délutánra időzítették, leginkább kézimunkáznak és/vagy csigatésztát készítenek. Különös gondot fordítanak a tagság születés- és névnapjainak, házassági évfordulóinak… megünneplésére. Rendszeres résztvevői a nemzetközi kézimunka-kiállításoknak, melyekről mindig szép eredményekkel térnek haza. Gyümölcsöző együttműködést folytatnak több községbeli, regionális és tartományi civil szervezettel, az anyaországból pedig a hódmezővásárhelyiekkel. Immár huszonharmadik éve. Minderről Nagy Éva, a Pipacs Nőegylet elnök asszonya referált az egybegyűltek előtt, minekutána Tóthné Iváncsics Gyöngyi, az őrtilosi hagyományőrzők vezetője nyújtá át egyesületük szakmai névjegykártyáját. Belefoglaltatva nemcsak megalakulásuk idejét (2011), de azokat az esszenciális motívumokat is (tájház alapítása, dalkör létrehívása és működtetése), melyek lényegében mások számára is követendő például szolgál(hat)nak.

Érdemi folytatása volt e gesztus az Őrtilos és Torontálvásárhely elöljárói — Kelei Zita, Őrtilos polgármester asszonya és Stevan Lazički, Torontálvásárhely Helyi Közössége Tanácsának elnöke — között 2022. május 20-án lefektetett, továbbá a nevezettek kézjegyével és hivatalos pecséttel ellátott együttműködési szerződésnek.

„Mindkét település [Őrtilos és Torontálvásárhely — a szerző megj.] lehetőségeihez mérten törekszik kapcsolatok kiépítésére a fiatalság körében, a kultúra, a gazdaság, a turizmus, a vallás, a képzés és a sport területén. […] Mindkét fél támogatja a civil szervezetek, az egyházak, egyének és családok közötti közvetlen kapcsolatok kiépítését és fejlesztését.” Biztatóan: határozatlan időre kalibrálva.

 

2023. május 13-a (szombat)

Szervác püspök, vagyis az idei fagyosszentek második napján az egyébként tomboló kossava is visszavett néhány nüansznyit. Kellett ez nagyon, igen nagyon, hiszen a falu vásárterén szinte már minden készen állt az idei pörköltfőzős rangadóra. Mintegy félszáz regisztrált, helyből, vidékről, határon túlról érkező csapat kulináris megmérkőzésére, melyből — helyezéstől függetlenül — senki sem kerül(hetet)t ki vesztesként. A porciókból persze „elvitelre” is jutott. Tarisznyázásra, ahogy mondják.

Nemkülönben az eseményt kiegészítő alkalmi könyvvásár magyar nyelvű köteteiből, a nagyszínpadra szerződtetett zenész előadásának hangulatából, a Magyar Művelődési és Művészeti Központ (MMMK) aktivistái által készített fontos kalácsokból, az iskolás gyermekek és idősebb kísérőik karneváli felvonulásának élményképeiből…

Megkérdőjelezhetetlen hitelt érdemlő helytörténeti adatok szerint a legelső debellácsi karnevált harminchárom évvel ezelőtt indította útjára Széchenyi Jolán képzőművész szakos tanárnőnk, a falu helytörténeti múzeumának megalapítója. A vásártéri pörköltfőzés ötlete tíz esztendővel később jutott éltető, közösséget formáló és hagyományt teremtő táptalajhoz.

S bár azóta/idővel a legbuzgóbbak is felhagytak a sorszámok követésével, egy dologhoz aligha fér bármi kétség: ezekre a közösségi megmozdulásokra nekünk, torontálvásárhelyieknek igenis szükségünk van! Talán jobban, mint bármikor korábban… Hogy ne csak lássuk, érezzük és elhiggyük, de láttassuk is ország s világ előtt: őseink idetelepítésének 229. esztendejében is (meg)vagyunk még! 

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..