home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Májusfaállítás Muzslyán
Borbély Tivadar
2016.05.02.
LXXI. évf. 17. szám
Májusfaállítás Muzslyán

A májusfa a tavasz és a természet újjászületésének, valamint az ifjúság tavaszi szokásainak szimbóluma. A régmúlt időkben a májusfát csoportba szerveződve állították a legények a lányoknak. Muzslyán, Közép-Bánát legnagyobb magyarlakta településén, többévtizedes hagyománynak örvend a májusfaállítás.

Április utolsó napján a nyugdíjas-egyesület szorgos kezű tagjai már a délutáni órákban elkezdték díszíteni a májusfát. A fára a virágokon, a nemzeti színű szalagokon és kendőkön kívül ital is került. A májusfaállítás után néhányan felelevenítették gyermekkori élményüket az esemény kapcsán. Másnap, május elsején a kora reggeli órákban trombitaszóra ébredtek a partiak — a Felszabadulás utca lakosai — és felállították a többméteres májusfát, melyről ezúttal sem hiányozhatott a partiak lobogója, melyen öt borosüveg és egy kecskefej van. Ezután elvonultak a Muzslai Petőfi Sándor MME elé, ahol Babinszki Enikő jóvoltából szintén trombitaszóval invitálták a falubelieket a májusfaállításra. Hagyományosan a fiatalok és az idősek a májusfákat körülállva táncolva énekelték el az alkalomhoz illő népdalokat. Aznap még a barátfalviak — a Munkácsi Mihály utca lakosai — is állítottak májusfát.

Tekintse meg Borbély Tivadar képes beszámolóját:

















Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..