home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Május van, és én Európában élek”
Fehér Márta
2019.05.08.
LXXIV. évf. 18. szám
„Május van, és én Európában élek”

Május 9. Európa napja. 1950-ben ezen a napon jelentette be Párizsban Robert Schuman francia külügyminiszter és Jean Monnet közgazdász a Schuman-tervként ismertté vált javaslatukat, mely az Európai Unió alapjának tekintett Európai Acél- és Szénközösség megalapításához vezetett. A minden évben megrendezett Európa-nap az európai béke és egység ünnepe.

 

Május 26. Európai parlamenti választás lesz Magyarországon. Ünnep minden választás, a demokrácia ünnepe, legyen ez a kifejezés bármennyire is elcsépelt: mégis. Különösen a mostani: az EP-választások történetében először a vajdasági magyar közösség is szavazhat, beleszólhat Európa jövőjének alakításába.

„Európaiként egyre több kihívással szembesülünk: foglalkoznunk kell többek között a migráció, a klímaváltozás, a fiatalok munkanélkülisége és az adatvédelem kérdésével. Egyre inkább globalizált, versenyorientált világban élünk. Ugyanakkor a brexitről szóló népszavazás rávilágított, hogy az EU nem egy visszafordíthatatlan projekt. És bár legtöbbünk természetesnek veszi a demokráciát, úgy tűnik, elvi és gyakorlati értelemben is egyre inkább veszélyben van” — olvasható a www.szavaznifogok.eu honlapon.

Sokan csak legyintenek, amikor azt hallják, olvassák, hogy a választásokon leadott szavazatukkal eldönthetik, merre haladjon településük, régiójuk, országuk, vagy most éppen: merre haladjon Európa a következő években. S ez nem csak a migrációs kérdés. Az unió például a munkahelyekkel, a vállalkozásokkal, a biztonsággal és az éghajlatváltozással kapcsolatos ügyekben is illetékes. Ha Szerbia nem is EU-tag, a brüsszeli döntések közvetve vagy közvetlen hatással vannak az életünkre. (Aki szívesen tájékozódna ezekről a témákról, annak ajánlom figyelmébe a következő, magyarul is olvasható oldalakat: https://what-europe-does-for-me.eu/hu/portal, https://www.europai-valasztasok.eu.) Nekünk, vajdasági magyaroknak az sem lehet mindegy, hogy az anyaország hogyan szerepel az EP-választáson.

Én részt veszek ezen a választáson is, és örülök, hogy napokon belül átvehetem a szavazási levélcsomagot Magyarország szabadkai főkonzulátusán, ahová a regisztráció során kértem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..