home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Május 9-e
Martinek Imre
2024.05.09.
LXXIX.. évf. 19. szám
Május 9-e

Ezen a napon hunyt el 1924-ben Eger városában dr. Hibay Károly magyar orvos, akit a köztudat leginkább a szegények orvosaként ismert és tisztelt. Egerben a hivatását haláláig teljesítő orvos szimbólumává vált. 


Eger — 2023. szeptember 25.

A doktor úr 1890. augusztus 20-án született Szegeden. Gimnáziumot Eger, fakultást pedig Budapest „nyújtott” számára, mely utóbbi városban az ottani II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán tevékenykedett orvosdoktori gyakornokként. 1914-ben egyéves önkéntes katonai szolgálatát teljesítette a tiroli vadászezredben… S midőn praktizálni kezdett, betegeinek jelentős része a nem fizetők sorából való volt. A Non Solvens („nem fizető”) megjegyzéssel ellátott orvosságos papírokat azok a betegek kapták, akiknek anyagi helyzete nem tette lehetővé a gyógyszer kiváltását, vagy jelentősen megterhelte volna családi kasszáját. Legendáját emberszeretete szülte: több nekrológja is felidézi azokat az eseteket, amikor elaggott és kiszolgáltatott betegeitől nemhogy pénzt nem fogadott el, hanem távozásakor rendszerint a párnájuk alá csúsztatott némi aprót, amely élelemre, tüzelőre és gyógyszerre volt elegendő. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A Mindenható dr. Hibay Károly számára sajnos csupán harmincnégy esztendőt hagyott jóvá.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..