home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Május 7-e
Martinek Imre
2024.05.07.
LXXIX.. évf. 18. szám
Május 7-e

Ezen a napon született Kalkuttában, az északkelet-indiai Nyugat-Bengál állam fővárosában Rabindranáth Tagore indiai költő, író, zeneszerző, festő, polihisztor, aki életművével átformálta az indiai régió irodalmát és zenéjét. Kiemelkedő alkotóművésze a modern Indiának, aki egyúttal közvetlen kapcsolatot teremtett a nyugati és az indiai művészetek között.


Balatonfüred — 2022. július 26.

Tagore kiterjedt magyar kapcsolatokkal is rendelkezett, 1920 és 1925 között mintegy harminc művét adták ki magyarul. 1926. október 26-a és november 12-e között európai turnéja során járt Magyarországon, ahol szívpanaszai miatt hosszabb időt töltött a balatonfüredi szanatóriumban. A költőről a városban a róla elnevezett sétány és szobor emlékezik meg. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Annak emlékére, hogy az északi partvidéki fürdővárosban visszanyerte egészségét, a nagy hindu költő 1926. november 8-án fát ültetett, a vendégkönyvbe pedig az alábbi verset írta: „When I am no longer on this earth, my tree, / Let the ever renewed leaves of thy spring. / Murmur to the wayfahrer: / The poet did love while he lived.” A citált sorok magyarul ekképpen hangzanak: „Ha nem vagyok többé a földön, ó fám, / Susogtasd tavasszal megújuló leveleid / Az erre vándorlók felett: / A költő szeretett, míg élt.”


Balatonfüred — 2022. július 26.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..