home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Május 27-e
Martinek Imre
2024.05.27.
LXXIX.. évf. 21. szám
Május 27-e

Ezen a napon született 1939-ben a Hajdú-Bihar vármegyei Mezősas községben Tóth József magyar királyi tanfelügyelő, Promontor, vagyis a mai Budafok (Budapest XXII. kerülete) egykori tanítóinak, tanárainak, valamint a település iskolaügyeinek támogatója.


Budapest, XXII. kerület /Budafok/ — 2023. április 18.

A debreceni református főiskolában tanult, ezután pedig a pesti egyetemen végezte el jogi tanulmányait. A tanfelügyelői tisztségét (Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyében) 1877 februárjának elején foglalta el, és 1905-ig becsülettel betölté. Hivatalos teendőin kívül tevékeny részt vett a tanügy társadalmi mozgalmaiban is. 1902-ben Budafok díszpolgárává avatták. Nyugállományba vonulása alkalmával Budafok egy 400 négyszögöles telekkel ajándékozta meg, melyet Tóth József a református templom építésére ajánlott fel. (1910-re ezen a telken épült fel az első budafoki református imaház.) (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Tóth József 1912. augusztus 22-én hunyt el a Pest vármegyei Göd városában.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..