home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Május 27-e
Martinek Imre
2023.05.27.
LXXVIII. évf. 21. szám
Május 27-e

Ezen a napon hunyt el 2008-ban Budapesten Gerzson Pál Munkácsy Mihály-díjjal 1969-ben és 1972-ben kitüntetett magyar festőművész.


Budapest — 2023. április 21.; Györffi Réka Sarolta fotója

Született 1931. január 25-én, Pécs város Hird nevű, egykoron önálló községében.

„Elsősorban tájélményből kiinduló festményei fokozatosan szakítottak a valóság természethű megörökítésével. Mértani törvényekre épülő síkhatású kompozíciói leginkább az európai festészet szín- és fényproblémáinak újbóli átélésére és azok korszerű megoldására tett színvonalas kísérletek. Műveit az 1960-as évektől kezdődően kubisztikus képépítés jellemzi. A példaképének tekintett Egry József mellett Gerzson joggal tekinthető a Balaton festőjének. Táblaképfestészeti tevékenysége mellett murális munkák (gobelin, faintarzia, zománc, üvegablak) tervezésével és grafikával is foglalkozott. 1960 és 1974 között a Magyar Iparművészeti Főiskola, 1974-től a Magyar Képzőművészeti Főiskola tanáraként dolgozott.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..