home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Május 27-e
Martinek Imre
2022.05.27.
LXXVII. évf. 21. szám
Május 27-e

Ezen a napon hunyt el 1564-ben Genfben Kálvin János (született Noyon-ban 1509. július 10-én) francia származású svájci reformátor, keresztény tudós, a kálvinizmus névadója, aki megteremtette Genfben az „istenfélő város tökéletesen működő prototípusát”.

Szabadka — 2014. október 31.

Kálvin elsősorban teológiai és egyházszervezői munkássága miatt nevezetes, de fontos szerepet töltött be a francia irodalmi nyelv kialakulásában is. Huszonhat éves korában írt fő műve, melyet aztán egész életében bővített és átdolgozott, az Institutio Christianae religionis (A keresztény vallás rendszere), illetve az általa felállított genfi egyházszervezet Európa-szerte mintaként szolgált a református egyházak megalakulásához.

Budapest — 2018. május 25.

A reformátor születésének 500. évfordulóján a világ református egyházai a 2009. esztendőt Kálvin-évvé nyilvánították.

Az alábbi, nevéhez kötődő vallástani idézetek a budapesti Kálvin tér kövezetéről írattak fénybe s örökíttettek meg.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..