home 2024. június 16., Jusztin napja
Online előfizetés
Május 26-a
Martinek Imre
2024.05.26.
LXXIX.. évf. 21. szám
Május 26-a

Ezen a napon született 1825-ben a Vas vármegyei Kőszeg városában Romwalter Károly soproni nyomdász, aki választott szakmájában igényes technikákkal nyomott tudományos könyveivel vált ismertté. Mindezen túl pedig…


Sopron — 2023. december 30.

Mindezen túl lelkes lokálpatrióta is volt, elkötelezett híve az akkoriban egyre népszerűbb turistáskodásnak. Feljegyeztetett, hogy ez utóbbi fejlesztése érdekében 1876-ban fiával közösen, saját pénzükön kilátót ácsoltattak Sopron város határának egyik, 398 m-re emelkedő dombján. A dombot később róla nevezték el Károly-magaslatnak és a kilátót Károly-kilátónak. A faépítmény a XX. század elejére balesetveszélyessé vált, ezért egy 23 m magas kőépülettel váltották fel Winkler Oszkár (1907—1984) tervei alapján, de a neve továbbra is Romwalter Károly emlékét őrzi. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

Az alábbiakban olvasható életrajzát a nevezett kilátónak, mely napjainkban egyúttal ökoturisztikai látogatóközpont is, egyik emeleti emlékszobájában rögzít(h)ettük. 2023. december 30-án.

„1869. májusában, Romwalter Károlyt is ott találjuk a Sopron Városi Szépítő Egylet (a későbbi Soproni Városszépítő Egyesület) alapító tagjai között. A természetet, az erdőt kedvelő nyomdász és laptulajdonos, élete végéig kitűnt kezdeményezéseivel és áldozatvállalásaival. Az Egyesület tagjaként sokat tett az utcák és terek fásításáért. Lapjaiban állandó harcot folytatott a közömbösek és a rongálók ellen. Jórészt saját költségén építette ki a Szálaserdőből a Warduschbergig (az 1935-tól az ő nevét viselő Károly-magaslatig), majd onnan a Dalárdahegyig (ma Dalos-hegy), illetve a mai Lővér-szállóig vezető utat.”

Romwalter Károly 1902. március 26-án hunyt el Sopronban. A helyi lapban halálakor a soproniak az alábbi sorokkal vettek tőle végbúcsút: „A polgári becsületnek és az igyekvő szorgalomnak volt példája.”

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..