home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Május 26-a
Martinek Imre
2023.05.26.
LXXVIII. évf. 21. szám
Május 26-a

„Versünk ha vers egy tigris bajuszát cibálja / Másképp írni nem érdemes”

Ezen a napon hunyt el 2002-ben Szigligeten Orbán (szül: Szauer) Ottó Kossuth-díjas magyar költő, esszéíró, műfordító, egyetemi vendégoktató, a Magyar PEN Club alelnöke, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja.


Budapest, III. kerület — 2022. augusztus 28.

Született 1936. május 20-án Budapesten. Első kötete huszonnégy éves (1960) korában jelent meg. „Az 1960-as évekbeli verseire jellemző az erős, közvetlen érzelmi telítettség, mely elsősorban a háborús élményekből táplálkozik, poétikailag pedig a metaforahalmozásban, a strukturális metafora alkalmazásában nyilvánul meg. Az 1970-es évek második felétől költészetében egyre nagyobb teret kapott a versbeszédben az irónia. Lírája a magyar és a világirodalom legkülönfélébb alkotóinak hatását hasonította magához, József Attilától Allen Ginsbergig.”

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..