home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Május 25-én
Martinek Imre
2022.05.25.
LXXVII. évf. 21. szám
Május 25-én

Ezen a napon adta vissza lelkét a Teremtőnek 2016-ban Nagyváradon Tempfli József, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kiérdemesült magyar megyés püspöke.

Tempfli József nagyváradi püspök 1931. április 9-én született a Szatmár megyei Csanáloson. Tanulmányait a nagyváradi Szent László Líceumban végezte, 1950 és 1956 között tanító-nevelő volt a szentjobbi iskolában, majd 1956 őszétől 1962-ig a gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézetben tanult. 1962. május 31-én szentelte pappá Márton Áron püspök.

1989 előtt sokat küzdött a váradolaszi, megsemmisíteni rendelt temető híres magyar halottai földi maradványainak és síremlékeinek megmentéséért. 1990. március 14-én II. János Pál pápa kinevezte Nagyvárad 81. püspökévé, április 26-án szentelték püspökké a nagyváradi székesegyházban.


Tábori oltár a XVIII. század első feléből

Hivatásának megfelelően rendületlenül harcolt az egyháztól a kommunista időkben elkobzott ingatlanok visszaszerzéséért. A szép emlékű püspök egyházmegyéjének kormányzása idején, 19 év alatt 20 000 fiatalt bérmált meg, 46 papot szentelt, és három püspök szentelésén is társszentelőnek kérték fel. Földi maradványait a nagyváradi székesegyház kriptájában helyezték örök nyugovóra. Abban az 1780-ban felszentelt, Basilica Minor rangú katolikus templomban/székesegyházban, melyben annak idején — kereken harminc évvel ezelőtt (1992-ben) — a VARADINUM ’92 ünnepségsorozat keretében megnyitott Szent László Egyházművészeti Múzeum is helyet kapott. A városalapíttató király szentté avatásának 800., Várad alapításának 900., illetve Várad török iga alóli felszabadulásának 300. évfordulóján. Feltett szándékkal megmutatni az utókornak a régi dicsőséget és mindazon egyházi ereklyéket, amelyek az Úr segedelmével nemcsak a tatár és török dúlást vészelték át, de a későbbi rémuralmak korszakát is. A különféle címeken „megőrzésre” elvitt javak konfiskálásának legitim, örökkévalóságnak hitt időszakait.

Tempfli József püspök úr elismerései Nagyvárad Helyi Tanácsának díszpolgári kitüntetése és életműdíja mellett: Magyar Örökség díj (1997), Bethlen Gábor-díj (1999), Tőkés László-díj (2001), Hám János-díj (2004), a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje (2007) és Magyar Szabadságért díj (2009).

Emléke legyen áldott.

Múltvallató jegyzetünk vonatkozó fotói Nagyváradon készültek. 2008. augusztus 9-én.


Polentári kanonok úrmutatója, 1750 — Bécs

Neogótikus kehely (balról), Bécs és Ipolyi Arnold püspök kelyhe (jobbról), Budapest

Szent László király ereklyéje

Püspöki süveg

Nagyvárad — a római katolikus székesegyház

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..