home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Május 24-e
Martinek Imre
2022.05.24.
LXXVII. évf. 20. szám
Május 24-e

Mária, a Keresztények Segítsége

A Szűz Mária, a keresztények segítsége liturgikus ünnepet VII. Pius (1800—1823) rendelte el. Amikor Napóleon elűzte a pápát Rómából, és fogságban tartotta Franciaországban, a pápai államot pedig birodalmához csatolta, az egész Egyház buzgón imádkozott a Boldogságos Szűz oltalmát kérve.

— Napóleon Moszkva alatt vereséget szenvedett, a pápa 1812-ben kiszabadult, s 1814. május 24-én vonult be Rómába. 1815-ben a pápai állam is visszakerült fennhatósága alá. Az ünnepnek érdekes magyar vonatkozása is van. VII. Pius pápa kíséretére az osztrák—francia határ mentén szolgáló Radetzky-huszárok magyar lovasszázadát rendelték. Ők „kísérték Rómáig, ahogy megválasztása után is. A történelem csodálatos fordulata volt, hogy éppen ennek a pápának a diadalmenetében vehetett részt a magyarság. Amikor a magyarság szenvedett, a pápák álltak mellette, az ő segítségükkel nyerte vissza hazánk a töröktől fővárosát és régi határait. Most pedig a magyar fegyverek oltalma alatt vonul be az örök városba négyéves rabsága után népének ujjongása közt VII. Pius. Az Alpokon való átkelés, a hosszú és fáradságos út nagyon megviselte az idős pápát, akit egy tiszt saját köpenyével takart be. A hagyomány úgy tartja, hogy ez a huszártiszt a ráckevei Horváth János volt, akiről Petőfi Sándor híres elbeszélő költeményének, a János vitéznek a főhősét mintázta. Ez a jelenet látható a Vatikáni Múzeum egyik freskóján is. Emlékül a pápa zászlót adott a Radetzky-ezrednek. A zászló egyik oldalán a Boldogságos Szűz, a másikon két angyal látható. A magyar címert tartó angyal Rómát, a pápai koronát felemelő angyal pedig Magyarországot jelképezi. A zászlón ez a felirat áll: UNGARIAE PATRONAE PIUM COMITATIS AD URBEM; O FELIX TANTO ROMA SUB AUSPACIO (Boldog vagy Róma, hogy érzed a Magyarok Nagyasszonyának oltalmát, ki Piuszt a Városba kísérte).” A zászlót Bécsben őrzik.

VII. Piusz hazatértének napját, május 24-ét Mária, a Keresztények Segítsége ünnepévé tette. E napon köszönti az Egyház a népét megmentő Eszter királynőt, Mária előképét is.

(Külső hivatkozás: Rózsadombi imádságoskönyv. Budapest, 2019., 196—197. old.)

Pancsova — 2022. május 22.

Pétervárad, Tekija — 2018. július 11.

Versec — 2018. szeptember 15.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..