home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Május 20-a
Martinek Imre
2023.05.20.
LXXVIII. évf. 20. szám
Május 20-a

„A természetet nem másolom, eggyé válok vele. A jelenségekben rejlő igazságot keresem. A romlatlan szépet. A létnek azt a paradicsomi arcát szeretném megmutatni, ami ha nem lenne, nem is volna érdemes élni. Azt az örök humánumot, ami minden igaz küzdelmet igazol.” (Önéletrajzi vallomásból)

Ezen a napon született 1908-ban a Vas vármegyei Kisköcsk községben Illés Árpád festőművész.


Budapest, Terézváros — 2023. április 14.

Életrajzi adalékok: „…édesapját Kossuth tartotta keresztvíz alá, s nagyapját Kossuth egy turini keltezésű levélben mint a szabadságért harcolók példaképét állítja a nemzet elé.” Fiatal kora óta barátja volt Weöres Sándor, akivel kölcsönösen inspiráló alkotói kapcsolatban állt. Ennek eredményeként több, festmény által ihletett költemény, illetve vers alapján készült festmény született. Weöres A teljesség felé című kötetének a borítólapját, tipográfiáját és könyvdíszeit ugyancsak Illés Árpád készítette el annak idején.

(Külső hivatkozás: Wikipédia)

Illés Árpád 1980. március 24-én hunyt el Budapesten.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..