home 2024. május 19., Ivó napja
Online előfizetés
Május 1-je
Martinek Imre
2023.05.01.
LXXVIII. évf. 17. szám
Május 1-je

Ezen a napon született 185 évvel ezelőtt (1828-ban) a Szatmár megyei Vámfalu községben id. Katona Zsigmond kiemelkedő gyógyszerész.


Kecskemét — 2023. február 17.

Katona Zsigmond ama kevés gyógyszerészek egyike, aki ma, midőn a gyáripar minden anyagot készen szolgáltat a gyógyszerésznek, nem kímél fáradtságot, költséget, mert hiszen a kis mennyiségben előállítás talán háromannyiba kerül, mint a gyári, hogy saját tökéletes készítményei által magának, de a nagy fogyasztó közönségnek is megnyugvást nyújtson ama készítmények megbízhatósága iránt.”

(Egy vonatkozó méltatás az Egyetértés című országos lap 1885. július 15-ei számából.)

Id. Katona Zsigmond 1867-ben költözött Kecskemét városába, ahol hamarosan nagy népszerűségre tett szert, hírneve pedig országosan is elterjedt. Gyógyszertára a város közepén volt, az ún. Gyenes-négyszög épületben, mely a mai Kossuth-szobor helyén volt.

Nagy súlyt helyezett gyógyszertára jó hírnevére, és országos vonatkozásban is szívesen foglalkozott gyógyszerészeti kérdésekkel. E munkálkodásának eredménye volt az ún. Cascara sagrada (Szent Kéreg) nevű gyógyszerkészítménye.

Tiszteletére azon a helyen, hol gyógyszertára húsz éven át működött, 1969-ben emléktábla állíttatott. Rajta az alábbi felvésettel:

„Kiemelkedő gyógyszerészi munkássága mellett nevéhez fűződik az országos iparműtárlat megrendezése 1872-ben, a környék futóhomokjának betelepítése a Helvéciai Szőlőszövetkezetnek és a róla elnevezett Katonatelepnek megalapítása is.”

Id. Katona Zsigmond tettereje, munkaképessége páratlan volt, egészen 1902. március 18-án bekövetkezett haláláig.

(Külső hivatkozás: a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltára)

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..