home 2023. január 28., Karola napja
Magyarország a 31. helyen végzett a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index felmérésen
MTI
2016.01.20.
LXXI. évf. 3. szám

Magyarország 109 ország között a 31. helyen végzett a Nemzetközi Tehetség Versenyképességi Index (GTCI) felmérés szerint, ezzel az európai országok 46 százalékát utasította maga mögé, a listát Svájc, Szingapúr és Luxemburg vezeti — közölte a kutatásban közreműködő Adecco Magyarország szerdán az MTI-vel.

A világ egyik vezető üzleti iskolája, az INSEAD harmadik alkalommal végezte el a kutatást az Adecco Csoporttal és a szingapúri Human Capital Leadership Institute-tal közösen.

A tájékoztatás szerint az idei GTCI-tanulmány témája a „Tehetségek vonzása és a nemzetközi mobilitás" volt, amely a tehetségek földrajzi mozgása és az egyes országok gazdasági teljesítőképessége közötti összefüggéseket vizsgálta.

A felmérés szerint a top 10-ben szereplő országok mindannyian egyértelműen kinyilvánítják nyitottságukat a tehetségek mobilitása előtt, Svájc és Luxemburg népességének mintegy 25 százaléka külföldön született, míg Szingapúr esetében ez az arány a 43 százalékot is eléri.

A közlemény kiemelte, hogy az idei GTCI egyik nagy meglepetését Csehország okozta, amely 20. helyezettként belépett a top 20-as országok körébe.

A felmérésben Magyarország jól szerepelt a „Munka és szakmai jártasság" dimenzióban, ami azt jelenti, hogy a többi országhoz viszonyítva sikeresebb a munka során alkalmazható képességek és a termelékenység tekintetében. Ugyanakkor lemaradt a „Tehetségek számának növelése" és a „Tehetségek vonzása" dimenziókban, így a jövőben várhatóan komoly nehézségekkel kell szembenéznünk a versenyképes tehetségek megtartása terén, és hátrányban van a „Külső nyitottság" tekintetében, azaz lemaradt a külföldi cégek és munkaerő vonzásában — olvasható a közleményben.

Vég Ottó, az Adecco Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben úgy fogalmazott, hogy a munka világa ma gyorsabban változik, mint bármikor korábban, a listát vezető országok példája azt mutatja, az államoknak invesztálniuk kell a képzésbe és a tudásközpontok kiépítésébe, ugyanakkor csökkenteniük kell a munkaerő szabad mozgását nehezítő bürokráciát.

Szerbia az 50. helyen végzett.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..