home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyarok kenyere
Talpai Lóránt
2022.08.11.
LXXVII. évf. 32. szám
Magyarok kenyere

Huszonkét esztendeje gyűjtik a búzaadományokat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, valamint a Magyarok Kenyere Alapítvány az idén is megszervezte a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Magyarok Kenyere Program keretében az adománygyűjtést. Anyaországi és határon túli összefogással több mint 7000 magyar gazda ajánlott fel 1050 tonna búzát, hozzájárulva több tízezer gyermek és más rászoruló élelmezéséhez. A program első évében összegyűjtött 10 tonna gabona egy évtized alatt a százszorosára növekedett, a búzaadomány mennyisége tavaly már az 1000 tonnát is meghaladta.

A cél minden esztendőben változatlan: a szervezők minden egyes magyarországi megyéből, valamint a határon túli magyarlakta területek minden szegletéből összegyűjtik a gabonaadományt, és átnyújtják az arra rászorulóknak. Mindezt híven tükrözi a Magyarok Kenyere Program jelmondata is: 15 millió búzaszem. A mottó a 15 milliós Kárpát-medencei magyarságnak az összefogására utal.


Fotók forrása: Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, Magosz.hu

A búzaadományok gyűjtése egészen augusztus 20-áig tart, Magyarországon 96, a külhonban pedig további mintegy 170 helyszínen fogadták/fogadják a felajánlásokat, az adományozott búzát pedig anyaországi és határon túli magyar malmokban őrlik majd. A gabona mellett pénzadományokkal, illetve a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásával is hozzá lehet járulni a program további sikereihez és nemes céljaihoz. Fontos szerepe van a Magyarok Kenyere Alapítványnak is: egyik célja, hogy a Kárpát-medencei magyarok mellett a nyugati, tengerentúli diaszpórát is bevonja a programba. A kijuttatott jelképes mennyiségű, magyar lisztből több száz tengerentúli magyar család sütötte meg a nemzeti összetartozás évében is a magyarok kenyerét.

Az idei évben a térségben zajló háború kapcsán fontos kiemelni, hogy a Magyarok Kenyere Alapítvány és a MAGOSZ egy közös adománygyűjtést indított az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére. A pénzadományokat a következő számlaszámra várják: 10405004-00012345-00000003, számlatulajdonos: MAGOSZ.

Az ember életében ritkán adatik meg, hogy egy közösséget szolgáló segítő akarat beteljesüljön. Ilyen pillanat, amikor a Kárpát-medence magyar gazdatársadalma lélekben is együtt ünnepel. A Magyarok Kenyere Program igazi Kárpát-medencei sikertörténet, melynek alappillérei a hit, az alázat, a kitartás és az önzetlen, segítő jó szándék” — hangoztatta a segélygyűjtés kapcsán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Vajdaságban is nagy volt az érdeklődés

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke a vajdasági búzagyűjtés kapcsán elsősorban azt emelte ki, hogy az idén mintegy 22 tonna adomány érkezett a gazdáktól. A munkában az agrárszövetség 20 tagszervezete és 11 vállalkozás vett részt. A gabonaadományok 281 személytől érkeztek Vajdaság 49 településéről. Mondhatni, minden magyarlakta falu és város részt vett a megmozdulásban.

Nagy Miklós azt is elmondta, hogy a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége már a kezdetek kezdetétől részt vett a Magyarok Kenyere Programban. Akkor még kisebb mennyiségű gabona gyűlt össze, körülbelül 4-500 kilogramm. Abban az időszakban a búzát Magyarországra szállították a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz. A későbbiekben, amikor jelentősebb mennyiségű adomány gyűlt össze, már Vajdaságban dolgozták fel. Mindig is a gyerekekkel foglalkozó szervezeteket célozták meg, például a Lurkóházakat, a kollégiumokat vagy a különféle nagycsaládos-egyesületeket. A kedvezményezettek között jelenleg 29 szervezet van, ennyien részesülnek adományban. A gabonát az idén a Borsos Malomban dolgozzák fel, és a kapott lisztet napi szükségletekre, azaz a gyerekek élelmezésére használhatják fel a különféle intézmények, melyek kenyeret vagy tésztát is készíthetnek belőle. Mindezen folyamat természetesen nemcsak itt Vajdaságban, hanem egész Kárpát-medence-szerte zajlott. Ezúttal augusztus 5-én Hajdúnánáson rendezték meg a Kárpát-medencei búzaöntést, mely abból állt, hogy az összes búzaadományból egy kisebb mennyiséget összeöntöttek. Egyszóval mindenhonnan odakerült — szimbolikus értelemben — egy búzaszem. Ebből pedig augusztus 20-án elkészülhet a Kárpát-medence kenyere. A kenyérhez Parajdról fog só érkezni, Felvidékről a kovászt, Kárpátaljáról, a Tisza forrásának vidékéről pedig a vizet hozzák majd.

A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke végül kitért az idei szárazság okozta károkra, és elmondta, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók súlyos gondokkal néznek szembe az elkövetkező időszakban. A búzából és a kalászosokból még csak-csak be lehetett takarítani egy bő fél termést, de a tavaszi kapásnövényekkel, mint amilyen a kukorica vagy a napraforgó, hatalmas a gond. Van, ahol szinte az egész termés odaveszett. Valójában nincs mit feldolgozni, a gazdák mentik a menthetőt, az állattenyésztők megpróbálnak némi silótakarmányról gondoskodni. Röviden összegezve: a takarmányozás tekintetében kilátástalan a helyzet, és abból a szempontból is, hogy a gazdák egy részének az őszi munkálatokra sem lesz fedezetük. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége ezért is irányította rá az elmúlt napokban a kormány figyelmét a termelők helyzetére.

Arra kértük a kormányszerveket, hogy mielőbb dolgozzanak ki tervet a termelők megsegítésére. Kőolaj-, műtrágya- és hektáronkénti támogatásra lenne szükség annak érdekében, hogy az őszi vetést el tudják végezni. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, akkor akár éveket is visszafejlődhet az ország gazdasága” — hangoztatta Nagy Miklós.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..