home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Magyarok Kenyere: búzagyűjtés Zentán
Fehér Márta
2019.07.23.
LXXIV. évf. 29. szám
Magyarok Kenyere: búzagyűjtés Zentán

Avagy a gyermek mosolya többet ér minden pénznél

Nagy a nyüzsgés minden évben ilyentájt Zentán: Vajdaság egész területéről érkeznek a búzaadományok a Magyarok Kenyere — 15 millió búzaszem program keretében. Július 16-án a legtöbben szervezetten, kisebb teherautóval, pótkocsival érkeztek, de akadtak, akik egyénileg hozták el adományukat. A vajdasági termelők időt, energiát nem sajnálva járulnak hozzá évről évre a megmozduláshoz, melyet az alcímben olvasható mottóval rendeznek meg a szervezők.

A Magyarok Kenyere egy jótékonysági program, melynek keretében magyar gyermekeket segítő szervezeteket támogatnak a Kárpát-medencében, határokon innen és túl. Nemzeti összefogással búzát gyűjtenek a segítőkész adományozóktól, és a felajánlott búza egy részét liszt, a másik részét pedig kenyér formájában juttatják el a rászorulókhoz.

— Magyarországról indult a kezdeményezés, Korinek László pécsi jogászprofesszor fejében született meg a gondolat még 2010-ben, abból kiindulva, hogy amikor egy kenyeret kézbe vesz az ember, akkor elgondolkodik, hol termett a búza, honnan került a malomba, hogyan őrölték meg… — idézi fel a kezdeteket Nagy Miklós, a vajdasági gyűjtést szervező Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége elnöke. — A legelső évben, 2011-ben, 10 tonna gabonát gyűjtöttek össze, és az ebből őrölt lisztből sütötték a pécsi, valamint a magyarországi augusztus 20-ai ünnepi kenyeret és cipókat, a megmaradt lisztet a dévai Szent Ferenc Alapítvány, Böjte Csaba testvér védencei kapták meg, ez a mennyiség lehetővé teszi, hogy több hónapig legyen kenyér az asztalukon. Mi akkor innen, a Vajdaságból 460 kg búzával járultunk hozzá az akcióhoz. Azóta minden évben kb. 50-60 százalékkal növekedett a mennyiség. Amint a termelőinkhez eljutottak az információk, hogy milyen céllal gyűjtjük össze, úgy szaporodott a mennyiség is. Fontos tudni, hogy mindenkitől csak egy kis adományt kérünk, egy zsáknyi búzát, és az így összegyűlt gabona utána „átcserélődik” lisztre, majd pedig a gyerekekkel foglalkozó civil szervezetek, kollégiumok között szoktuk szétosztani minden évben.

Ami tehát Vajdaságban gyűlik össze, az Vajdaságban is marad. A zentai gyűjtés során minden zsákot lemérnek, mintát vesznek, összeöntik őket, így a Magyarországra kerülő mintegy 10 kilónyi mennyiségből valóban minden adományozótól van búzamag. Az anyaországban az összeöntés ünnepét minden évben augusztus 7—10-e környékén bonyolítják le, mindig máshol, általában olyan területen, ahol régi vízimalom vagy hagyományosan működő malmok találhatóak — részletezi a VASZ elnöke. Az idén augusztus 10-én a Veszprém megyei Nemeshanyban levő vízimalom lesz a helyszín, bemutatják a működését, és az egész Kárpát-medencéből oda viszik a begyűjtött mintákat, melyeket összeöntenek, megőrölnek, és az ebből sütött Kárpát-medencei kenyeret az augusztus 20-ai pécsi Szent István-napi ünnepségen, mely egyúttal az új kenyér ünnepe is, mutatják be és szegik fel.

— Tavaly már több mint 15 tonna búza gyűlt össze, ezt a valkaisori Borsos-malomban cseréltük be, és 8600 kg lisztet kaptunk, ezt osztottuk szét 18 szervezet között. Az idei évben a szervezést még szélesebb körben indítottuk, hiszen most már 72 tagszervezet tartozik a szövetségünkhöz, valamint 20 falugazdászunk dolgozik kint a terepen, úgyhogy mindenkit bekapcsoltunk ebbe az aktivitásba.

Hogy pontosan mennyi búza gyűlt össze az idén, az már nem kerülhetett bele lapunkba, hiszen az összeöntés kedden délelőtt történt Zentán, azaz lapzártánk után. Nagy Miklós a beszélgetés során azt mondta, bízik abban, hogy sikerül a tavalyi eredményt hozni, annak ellenére, hogy az idén kevesebb búzát vetettek a termelők, és a termés is 20-25 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző évben.

Az adományból ezúttal is részesül a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület, a bácskossuthfalvi Életfa Nagycsaládosok Egyesülete, a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete — KINCSE, a topolyai Bethesda Szeretetszolgálat, a hajdújárási Kolibri Nagycsaládosok Egyesülete, a Lurkóházakat működtető Poverello Alapítvány, a szabadkai Kolevka Gyermekotthon, a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület, a horgosi Fészek Nagycsaládosok Egyesülete, a magyarkanizsai Kuckó Nagycsaládosok Egyesülete, a magyarkanizsai Együtt Veled-Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület, a muzslyai Emmausz Kollégium, a nagybecskereki Szathmári Karolina Leánykollégium, a zentai TINCSE Tiszamenti Nagycsaládosok Egyesülete, a zentai Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet, a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, az adai VANCSESZ, azaz a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, valamint az óbecsei Hit és Fény Mozgalom.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..