home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Magyarnak lenni jó
BÚS Ottó
2004.11.24.
LIX. évf. 47. szám

Magyarnak lenni jó, ugyanakkor embert próbáló is - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán, Budapesten az Országgyűlésben a nemzetpolitikáról tartott vitanapon. És milyen igaza van: magyarnak lenni valóban jó. És embert próbáló. Határon túli magyarember-próbáló. Több mint nyolcvan esztendeje....

Magyarnak lenni jó, ugyanakkor embert próbáló is - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán, Budapesten az Országgyűlésben a nemzetpolitikáról tartott vitanapon. És milyen igaza van: magyarnak lenni valóban jó. És embert próbáló. Határon túli magyarember-próbáló. Több mint nyolcvan esztendeje. De hát mit tudhat erről a Magyar Köztársaság miniszterelnöke? Semmit. Vagy még annál is kevesebbet.
Magyarnak lenni különösen nehéz azóta, amióta a nemzet, a haza, az ország, a magyarság fogalma, sok-sok más nyelvtől eltérően, a mi nyelvünkben, a mi lelkünkben, a mi gondolatvilágunkban nem ugyanazt jelenti - fogalmazott az Országgyűlésben a kormányfő. És milyen igaza van: a nemzet, a haza, a magyarság fogalma a mi lelkünkben, a mi gondolatvilágunkban valóban nem ugyanazt jelenti. Neki hazája is van, nekünk csak szülőföldünk és otthonunk van. Meg anyaországunk. Ahol néha lejugoszlávoztak, leszerbeznek bennünket. A véreink. A véreiket. De ettől még magyarnak lenni jó. És embert próbáló.
Nehéz magyarnak lenni akkor, amikor iszonyatos szakadék tátong a nélkülözők és az anyagi, szellemi, tudásbeli tehetségben élők között - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Budapesten. És milyen igaza van: valóban nehéz ma magyarnak lenni. Az anyaország határain kívül rekedt magyarságnak mindig is az volt. Magyarul gondolkodni, beszélni, álmodni, magyarul élni. Egy kissé nehezebb, mint az anyaországban. De hát mit tudhat erről a Magyar Köztársaság miniszterelnöke? Semmit. Vagy még annál is kevesebbet.
Vannak más szándékok is az országhatárokon belül élők és azok között, akiknek magyarságuk épp olyan természetes itt, a határokon belül, mint ahogy természetes, hogy férfiak vagy asszonyok - közölte szerdán a miniszterelnök. És milyen igaza van: valóban vannak más szándékok közöttünk, anyaországi és határon túli magyarok között. Ők azt szeretnék, ha maradnánk, mi meg nem szeretnénk menni. Mégis velünk riogatják őket. A szégyentelenek. Mintha vándorcigányok lennénk. Vagy leprások. A véreink a véreinket a véreikkel riogatják. Ekkora szégyent aligha látott még a világ.
A miniszterelnök szerint a különbségeket látva az a legfontosabb, hogy megértsük: a nemzetpolitika nem azonos a nemzetiségi politikával. A nemzetpolitika, az közös gyarapodásunk, közös jólétünk megteremtése, az összetartozás megerősítése. Mondja ő. Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. Még ha Antall József vagy Orbán Viktor mondta volna. De nem: ő, az MSZP miniszterelnöke mondta. Meg az SZDSZ-é. Azoké, akik ismét velünk riogatják az anyaországi véreinket. Azoké, akik nemmel szavaznak majd december ötödikén. De ettől még magyarnak lenni jó. És embert próbáló.
Gyurcsány Ferenc azt mondta, aki nemzetet akar egyesíteni, akkor jár el helyesen, ha a nemzetegyesítés programját nemcsak a határon túli és a határokon belül élő magyarok egyesítéseként fogja fel, hanem akkor, ha szegény és tehetős, munkával rendelkező és munkanélküli, a tudásjavakhoz hozzáférő és az attól elzártak között új hidak építésére törekszik. Hogy oda ne rohanjak! Ő mint nemzetegyesítő. Gyurcsány Ferenc, a szocialista hídépítő. Szegény Szechényi, hogy foroghat a sírjában. Pedig szépen megmondta, hogy minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel. Hát Magyarországnak most olyan van. A magyarság többet érdemel.
Magyarnak lenni jó, mondta a Magyar Köztársaság elnöke szerdán, Budapesten. És milyen igaza van: magyarnak lenni valóban jó. És embert próbáló. Felemelő és fájó. Ezek miatt a szégyentelenek miatt. Gyalázat, amit művelnek, de sebaj, legalább tudjuk, hogy kikkel van dolgunk. Öregapám mindig azt mondta, hogy jön még a kutyára dér. A határon túli magyarság egyszer úgyis hazatér. És ráborul majd édesanyja szerető keblére. A szégyenteleneket meg elnyeli a süllyesztő. Hiába riogatják velünk a véreinket. A vörös villamosról lassan leszáll minden utas.
Magyarnak lenni jó. És embert próbáló.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..