home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Magyarkanizsára látogatott Magyarország belgrádi nagykövete
Németh Ernő és Kovács Laura
2023.09.21.
LXXVIII. évf. 38. szám
Magyarkanizsára látogatott Magyarország belgrádi nagykövete

Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete szeptember 20-án annak apropójából tett látogatást a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben, hogy első alkalommal vendégeskedett a településen. Fejsztámer Róbert polgármester és Sarnyai Károly, a művelődési intézmény igazgatója beszélt a nagykövet úrnak a község kulturális életéről s a tervekről.

Magyar József elmondta, a Magyarország területén lévő Nagykanizsáról származik.

— Összeköt minket a közös gondolkodás, a nyelvünk, a kultúránk és az együvé tartozásnak az öröme. Mi, magyarok és a szerbek közösen dolgozunk azon, hogy a fizikai akadályokat leküzdjük, és belátható időn belül felszámoljuk, ezért erőteljesen szorgalmazza Magyarország, hogy Szerbia minél előbb legyen annak az Európai Uniónak a tagja, ahol megszűnnek ezek az akadályok — hangsúlyozta Magyarország belgrádi nagykövete. — Azt gondolom, hogy ez a térség sikerre van ítélve, de ezt a sikert napi szinten kell nekünk összerakni. Azért jöttem ide, hogy erről beszélgessünk, indítsunk el egy következő időszakot. Nekünk optimistán kell a jövő elé nézni, bárhogy alakulnak a világ dolgai, és ezt a közös utat kell most elkezdeni, illetve ezt a közös utat kell annak érdekében folytatni, hogy itt maradjunk, megmaradjunk felfogásunkban, nyelvünkben, kultúránkban és vallásunkban, hogy az identitásunkat megőrizzük, és ne olvadjunk be.

Sarnyai Károly igazgató kiemelte, nagyon sok olyan fejlesztésük volt, amely magyarországi támogatásnak köszönhető.
— Talán a legnagyobbat említeném, aminek a legjobban örültünk, a koncertzongoránkat. Nagyon sokat használjuk itt, az intézményben is, meg a magyarkanizsai zeneiskolások is. Egy Erasmus+-pályázatnak vagyunk a végén, amelyben magyarországi volt a vezető partner, és az időskorúaknak az informatikai felzárkóztatása volt a téma, egész pontosan az okostelefonoknak a használata. A másik előttünk álló nagy program pedig a Szegedi Szimfonikusoknak a színpadra lépése Magyarkanizsán.

 

A közvilágítás korszerűsítése Magyarkanizsán

Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete jelenlétében Magyarkanizsa Község hosszú távú szerződést kötött a község közvilágításának modernizációjára és annak fenntartására a Smart Energy Investment Kft.-vel.

A munkálatokat 2023 végéig végzik el. Az innovatív LED-technológia alkalmazásának köszönhetően a jövőben jelentősen csökkennek majd a költségek: éves szinten 1,5 millió kWh-val kevesebbet használ majd el villamos energiából a község. 

Az eseményen jelen volt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és Obrad Tadić, a cég belgrádi képviseletének igazgatója is. 

Az ünnepélyes szerződéskötés a magyarkanizsai városháza kistermében történt, ahol Fejsztámer Róbert elmondta, az év elején a községi képviselő-testület döntött arról, hogy községi szinten Magyarkanizsa is belép az energiahatékonyság piacára.
— A mai naptól kezdve történnek meg azok az előkészületek, amelyek alapján a közvilágítást fogjuk modernizálni. Tesszük ezt a környezettudatosság szempontjából, hiszen ha kevesebb energiát használunk, akkor kevesebbet szennyezzük a környezetünket, másrészt pedig az energetikahatékonyság szempontjából is hasznos lesz ez a kezdeményezés, ugyanis kevesebbe fog kerülni az önkormányzatnak a közvilágítás fenntartása. Ez az együttműködési szerződés, amit a mai nap folyamán aláírtunk, tizenöt évre szól.

Obrad Tadić, a Smart Energy Investment Kft. belgrádi képviseletének igazgatója kiemelte, Magyarkanizsa a huszonharmadik község, mellyel együttműködnek.  

— Reményeink szerint Magyarkanizsa községben a munkálatokat ez év végéig be is fejezzük. A befektetés értéke eléri az 1 660 000 eurót, és az energiahatékonyság ezekkel a modern eszközökkel meg lesz oldva a községben.

Magyar József megtisztelőnek tartotta, hogy részt vehetett az ünnepélyes szerződés-aláíráson, mely azt példázza, hogy a helyi önkormányzat és a beruházó egy hosszabb távra szóló partnerséget indít el. Azt kívánta, hogy a hatékonyság mielőbb legyen érzékelhető a helyi lakosok számára is.

— Mint ez a szerződés is példázza, nemcsak jó szomszédok vagy kiszámítható szomszédok vagyunk egymásnak, hanem partnerek is, ugyanis ez a szerződés is erről szól, hogy a helyi önkormányzat és a beruházó egy hosszabb távra szóló partnerséget indít el. Ez a hosszabb távú partnerség lényegében a ma itt élőknek az időszakát fogja felölelni, ugyanis egy tizenöt éves megállapodásról van szó, amely, én hiszem azt, elindítja a modernizációt.

Magyar József nyilatkozatában Szerbia és Magyarország kapcsolatára is kitért.

— Ma, amikor arról beszélünk, hogy mennyire közeli a két nép vagy a két ország egymáshoz, legyen elegendő azt kiemelni, hogy a tavalyi évben a mindennapjainkat meghatározó gazdaság vagy az üzleti kapcsolatok, és benne a kereskedelem és az áruforgalom, közel 6 milliárd euró volt.

Németh Ernő és Fejsztámer Róbert Facebook-oldala felvételei  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..