home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Magyarkanizsaiak figyelmébe!
Magyarkanizsa önkormányzata
2020.03.12.
LXXV. évf. 11. szám
Magyarkanizsaiak figyelmébe!

A rendkívüli helyzetek Magyarkanizsa községi törzskara a 2020. március 12-én megtartott ülésén megvitatta a koronavírus okozta aktuális helyzetet és Magyarkanizsa község polgáraihoz a következő közleménnyel fordul:

Tisztelt Polgárok!

Mindannyian szemtanúi vagyunk a koronavírus okozta fertőzés terjedésének, mely napjainkban már több mint 104 országot elért világszerte és melyet az Egészségügyi Világszervezet világjárványnak (pandémia) minősített.

Ebben a helyzetben az önkormányzat legfontosabb célja és feladata a polgárok egészségének a megőrzése. Ennek érdekében már lépéseket tettünk a polgárok védelme érdekében és a megelőző intézkedések terén közösségünkben, valamint felállítottuk a kommunikációs csatornákat az illetékes intézmények között, hogy a további lépések aktuális és valós információkon alapuljanak.

A szerbiai Egészségügyminisztérium, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatát, a hazai előírásokat, ill. az egészségügyi intézmények és szolgálatok számára előírt epidemiológiai intézkedéseket figyelembe véve meghozta a feladatok listáját, melyet a fertőzés megjelenésétől kezdve a fertőzés terjedése során is alkalmazni kell:

A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében a járványügyi szakorvosok az általános higiéniai intézkedések fokozott mértékű betartását javasolják:

• alapos és minél gyakoribb szappanos kézmosás legalább 30 másodpercig, valamint papírtörlő használata a kéztörléshez,
• a kéz fertőtlenítése egyszer használatos alkoholos törlőkendővel,
• az ajtókilincsek áttörlése minden épületben, különösen azokon a helyeken, melyeket sok ember látogat,
• a hagyományos üdvözlési formák, mint a kézfogás és a puszi kerülendők,
• a szemek, a száj és az orr piszkos kézzel való megérintésének elkerülése,
• a tömeges összejövetelek, valamint a zárt helyiségekben való hosszabb idejű tartózkodás elkerülése, ahol több ember tartózkodik egyidejűleg,
• a helyiségek gyakori szellőztetése.
 

Bár Magyarkanizsa területén továbbra sem tudunk koronavírussal fertőzött betegről, önkormányzatunk – minden községbeli polgár védelmében – arra kéri a munkáltatókat (úgy az állami, mint a gazdasági szférában tevékenykedőket), hogy tevőlegesen és lelkiismeretesen tegyenek eleget a higiéniai előírásoknak minden dolgozójuk esetében, de különösen azoknál, akik sok emberrel kerülnek kapcsolatba.

Javasolt a járvánnyal érintett területekre való utazás elhalasztása azokba az országokba, melyekben a korona vírus okozta fertőzés jelen van.

Magyarkanizsa község felszólítja minden intézményét, a területén működő minden civilszervezetet és sport egyesületet, hogy tegyenek eleget a Szerb Kormány által meghozott hivatalos előírásoknak a nyilvános összejövetelek, programok kapcsán, azaz Magyarkanizsa község területén tilos minden nyilvános összejövetel, mely zárt helyiségben kerülne megtartásra több, mint 100 látogató jelenlétében. Javasoljuk a szabadtéri rendezvények lemondását és elhalasztását is.

A tünetek jelentkezése esetén (melyek nagyon hasonlítanak a hagyományos influenza tüneteire: fejfájás, 38 fok feletti láz, tüsszögés, köhögés, nehézkes légzés), a polgároknak telefonon kell jelentkezniük választott orvosuknál, ill. a sürgősségi szolgálat munkatársainál a magyarkanizsai Egészségházban, akiket tájékoztatniuk kell a tünetekről, melyeket magukon észleltek és meg kell várniuk az ő iránymutatásukat a további teendőkre vonatkozóan, ill. az otthonukban történő vizsgálatot.

A választott orvosok, ill. a sürgősségi szolgálat a magyarkanizsai Egészségházban a következő telefonszámokon érhető el:

024/874-213 vagy 024/873-279
8.00 és 22.00 óra között

A sürgősségi szolgálat a 194-es számon csak vonalas telefonszámról hívható.

A tünetek, ill. a fertőzés gyanúját bejelentő telefonhívásokat a nagykikindai Közegészségügyi Intézet járványügyi orvosa is fogadja a következő telefonszámokon:

062/88-33-841
062/88-33-877

A rendkívüli helyzetek Magyarkanizsa községi törzskara folyamatosan követi a helyzet alakulását és amennyiben szükség mutatkozik rá, a saját hatásköréből fakadó további intézkedéseket tesz majd.

Fejsztámer Róbert
a rendkívüli helyzetek Magyarkanizsa községi törzskarának elnöke

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..