home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Magyarkanizsai siker az informatikai versenyen
Hhzs.
2013.04.17.
LXVIII. évf. 16. szám
Magyarkanizsai siker az informatikai versenyen

Nemrégiben rendezték meg a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban a 9. Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyének vajdasági selejtezőjét. A híres magyar matematikusról elnevezett verseny első napján 15 általános iskola 69 tanulója és 16 tanára, a másodikon pedig, a középiskolák megmérettetésén 29 diák vett részt.

A diákok hat kategóriában: oktatói és alkalmazói programok, művészeti alkotások (kép, zene és animáció), illetve számítógéppel támogatott tervezésben (megépített hardver és automata berendezések) kategóriájában versenyeztek egymással.

Kőrösi Gábor, a vendéglátó iskola informatikatanára elmondta, hogy az általános iskolások főként Power Point-bemutatókkal rukkoltak elő. A hardverek esetében LEGÓ-robotokat készítettek, de voltak közöttük olyan diákok is, akik saját szerkesztésű honlappal vagy valamilyen számítógépes programmal érkeztek.

A szakember szerint a középiskolások között vannak, akik olyan tudással rendelkeznek, hogy bármelyik pillanatban elhelyezkedhetnének a számítástechnikai cégekben. A magyarkanizsai gépészeti középiskola diákjait emelte ki, akik mindig olyan számítógépekkel támogatott tervezésekkel mutatkoznak be, amelyek bármelyik gépészmérnöknek is dicséretére válhatnának.

— A versenyzők hardver kategóriában android operációs rendszerre írt villanykapcsolókat üzemeltető programokkal jelentkeztek, de androidra írtak egy, a diákok nyomkövetésére szolgáló applikációt, valamint mesterien kivitelezett animációk is készültek — tudtuk meg  Kőrösi Gábortól.

A zentai rendezvényen legjobb pontszámokat szerzett versenyzők Magyarországon mérhetik össze tudásukat az anyaországi és a többi határon túli régióból érkező továbbjutóval. A szekszárdi versenyen összesítik a beérkező munkákat, meghívják a hatvan legjobb diákot, s itt hirdetik ki a verseny döntőseit. A zsűriben szakemberek foglalnak helyet, és volt már rá példa, hogy a munkákat elbírálók közül valaki felkarolt egy-egy tehetséges diákot, és egy pénzügyileg is nyereséges projektumot hoztak létre.

A munkákat kiállítják a zentai tehetséggondozónak és a szekszárdi I. Béla Gimnáziumnak, a verseny főszervezőjének a honlapján. Az idén egyébként első alkalommal maguk a tehetséggondozó diákjai (Csipak Levente, Szél Réka, Apró Alexandra és Karácsonyi Ágnes) szervezték meg a megmérettetést, a tanárok csupán támogatták őket.

A legeredményesebb általános iskolának a magyarkanizsai J. J. Zmaj és a kupuszinai József Attila Általános Iskola bizonyult, a felkészítő tanárok közül pedig Kókai Anasztáziát, a magyarkanizsai iskola pedagógusát emelték ki. A magyarkanizsaiak a középiskolák kategóriájában is diadalmaskodtak. A legjobb iskola ugyanis a Beszédes József MMIK lett, a legjobb felkészítő tanárok pedig Tóth Béla és Simonyi Dénes.

A zsűri kiemelt különdíjban részesítette Juhász Kristófot (Bolyai TGK) android telefonra írt munkájáért és Vučinić Filipet weboldaláért (Gimnázium, Zenta).
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..