home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Magyarkanizsa: új intézkedések
Hét Nap Online
2020.04.21.
LXXV. évf. 16. szám
Magyarkanizsa: új intézkedések

A COVID-19 járvány terjedésének megfékezése érdekében Magyarkanizsa község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskarának gyűlésén meghozták a következő rendeletet

I.

A 65. életévüket be nem töltött személyek számára, a rendkívüli állapot idején, tilos a közterületeken való közlekedés, azaz a lakásokon, a lakóépületekben található helyiségeken és háztartásokon kívül való tartózkodás — munkanapokon 18-tól 05 óráig, csakúgy mint pénteken 17 órától hétfőn 05 óráig.

A 70 évet betöltött személyek (a településeken, melyek lakossága nem haladja meg az 5.000 főt) és a 65 évet betöltött személyek számára (a településeken, melyek lakossága meghaladja az 5.000 főt) tilos a közterületeken való közlekedés, azaz a lakásokon, a lakóépületekben található helyiségeken és háztartásokon kívül való tartózkodás — kivéve élelmiszervásárlás céljából pénteken 04 és 07 óra között, valamint kedden, pénteken és vasárnap 18 és másnap 01 óra között 30 perces időtartamban, a lakóhelyüktől, ill. tartózkodási helyüktől számított legföljebb 600 méteres átmérőjű körzetben.

Az engedélyezett kijárási időszak idején tilos több mint két személy együttes közlekedése, ill. közterületen való huzamosabb tartózkodása nyílt téren.

 

II.

Engedélyezett a következő szolgáltatási tevékenységet végző munkaadók munkája: autószerelő, kerékjavító és -cserélő műhelyek, cipészek, szabók, vegytisztítók, autósiskolák, csakúgy mint a kiskereskedelmi tevékenységet folytató munkaadók számára — könyvesboltok, gépjármű- és kerékpár-kereskedők, hajózási, technikai árukat, ill. épületanyagot forgalmazó kereskedők számára.

Az előző szakaszban felsorolt egységekben dolgozók kötelesek kesztyűt és védőmaszkot viselni, a bejáratnál pedig kötelesek biztosítani a lábbelik fertőtlenítését, azaz a tevékenységet kizárólag a védelmi előírások tiszteletben tartásával, valamint a fertőtlenítő és védőfelszerelések használatával végezhetik.

A munkaadók kötelesek munkavállalóik és a szolgáltatást igénybevevők számára biztosítani minden megelőző intézkedés betartását, melyek hatással lehetnek a dolgozók, ill. a szolgáltatást igénybevevők biztonságára és egészségére, különös tekintettel azokra az intézkedésekre, melyek a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőző betegség terjedésének megelőzését hivatottak szolgálni (szociális távolságtartás, fertőtlenítés, védőfelszerelés, azaz maszkok és kesztyűk használata), és ennek értelmében tervet kell készíteniük a rendelkezések alkalmazására, mely a munkabiztonsági és munkaegészségügyi törvénnyel és előírásokkal összhangban meghozott veszélyek felmérését tartalmazó dokumentum részét kell, hogy képezze.

A munka ilyen módon való megszervezését a munkaadók kötelesek mindaddig biztosítani, míg fennáll a SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőző betegség terjedésének veszélye a Szerb Köztársaság területén.

Javasolt az épületbe való belépés korlátozása annak területével összhangban úgy, hogy biztosított legyen a vásárlók közti legalább 2 méteres távolság megtartása.

 

III.

A kiskereskedelmi egységek fogyasztókra szánt munkaideje a rendkívüli állapot idején a következő:

• hétfőtől péntekig 07.00-től 17.00 óráig

• pénteken 04.00-től 07.00 óráig, élelmiszervásárlás céljából a 65 éven felüliek számára

• a logisztikai elosztóközpontok tevékenysége és a létesítmények ellátása egész nap megvalósulhat azokkal az előírásokkal összhangban, melyek a személyek mozgását és a munkavállalók külön munkahelyi igazolását szabályozzák.

 

IV.

Magyarkanizsa község területén a rendkívüli állapot idején működnek a (nyílt és zárt téri) zöldségpiacok 06.00 és 13.00 óra között a következők szerint:

• Kispiacon kedden,

• Oromon szerdán,

• Magyarkanizsán kedden és csütörtökön,

• Horgoson, Oromhegyesen és Martonoson pénteken.

Kötelező a biztonsági előírások alkalmazása (védőmaszkok és kesztyűk), azzal, hogy a piacterek fertőtlenítése a piac nyitvatartási ideje előtt és után is megtörténik, valamint biztosított a Szerb Köztársaság Kormánya által meghozott intézkedések betartásának felügyelete, melyek a nyílt térre és a vásárlók közti legalább 2 méteres távolság megtartására vonatkoznak.

Minden árus és minden vásárló köteles magánál tartani a személyigazolványát, mely ellenőrzésre kerül a piactér felügyelete során.

Az előírásokat betartja és koordinálja a Komunalac Kommunális Szolgáltató Közvállalat, ill. a helyi közösségek.

 

V.

A jelen rendelet betartásának felügyeletét a Magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal Építésügyi és felügyelőségi főosztálya végzi és köteles munkájáról tájékoztatni a Magyarkanizsa község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskarának parancsnokát.

 

VI.

Abban az esetben, ha a Szerb Köztársaság Kormánya, az Egészségügyi minisztérium és más illetékes minisztériumok rendelteikkel és ajánlásaikkal a jelen rendelet kérdéseit más módon rendezik, az említett szervek dokumentumai kerülnek végrehajtásra, mint magasabb szintű jogi aktusok.

 

VII.

A jelen előírások hatályon kívül helyezik az illetékes községi szervek által meghozott ügyiratok részeit, melyek nincsenek összhangban a jelen rendelettel — a rendkívüli állapot megszüntetéséig a Szerb Köztársaság területén.

 

VIII.

Ezen rendelet a meghozatalának napján lép érvénybe és megjelentetésre kerül Magyarkanizsa Község Hivatalos Lapjában, Magyarkanizsa község honlapján és a helyi médiában, és érvényes a rendkívüli állapotot megszüntető döntés meghozataláig a Szerb Köztársaságban.

 

Magyarkanizsa község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskarának parancsnoka
Magyarkanizsai polgármester
Fejsztámer Róbert



Magyarkanizsa (fotó: Roncsák Alexander/Hét Nap Online)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..