home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Magyarkanizsa Község Napja
2019.10.17.
LXXIV. évf. 42. szám
Magyarkanizsa Község Napja

2019. október 18-ától 20-áig (péntektől vasárnapig), a magyarkanizsai önkormányzat szervezésében

Magyarkanizsa önkormányzata október 20-án ünnepli a község napját, a török hódoltság alóli felszabadulás évfordulóját. Az ünnep fókuszában évek óta a helyi, községbeli értékek, kiemelkedő művészeink, a közösséget összefogó, azt fejlesztő polgáraink állnak.

 

Október 18., péntek

11.00 óra, Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ
A Tudománypark nyári tantermének ünnepélyes átadása

19.00 óra, Művészetek Háza
A bujdosó fejedelem
Ismeretterjesztő történelmi színielőadás
A budapesti Új Nemzeti Kamara Színház előadása

A mai történelemismeret sajnos meglehetősen hiányos az egyik legnagyobb magyar életműve iránt. Pedig II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem nevéhez a nemzet iránti teljes önfeláldozás, a magyarság nemzetté kovácsolása és a leghosszabb ideig tartó szabadságharc fűződik. Ennek bukása után sem választotta a császár által felajánlott megalkuvást, behódolást, hanem inkább az örökös száműzetést.

Az előadás érdekessége, hogy Rákóczi életét híven követhetjük a vele sírig kitartó, hűséges bujdosó-társa és rajongója, Mikes Kelemen híres törökországi leveleiből, visszaemlékezéseiből, képzeletbéli nagynénjét szólítva meg írásaiban.

A darab főszereplője Mikes Kelemen, aki lépésről lépésre elénk tárja az adott korszak társadalmi és politikai viszonyait. A színpadon megidézi Zrínyi Ilonát, a bécsi udvart, a Napkirály, XIV. Lajos környezetét vagy éppen Drinápolyt, a török szultán palotáját.

A szereplők: Pelsőczy László, Illés Dániel, Pelsőczy Luca Melinda, Kovács Éva Rebecca, Lénárt László, Kákonyi Tibor, Péter Karola, Szalay Tímea, Lázár Csaba

Rendezte: Pelsőczy László

Az előadás magyarkanizsai megtartását Ferencváros önkormányzatának támogatása tette lehetővé.

 

Október 19., szombat

10.00 óra, gyógyfürdő, sportcsarnok
X. Csaba Ferenc Nemzetközi Birkózó Emlékverseny

Az emlékversenyre a következő országokból érkeznek klubok és versenyzők: Németország, Horvátország, Szlovénia, Románia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Ukrajna, Csehország, Lengyelország, Görögország, Hollandia, Moldávia, Olaszország, Magyarország, Bulgária, Szlovákia.

11.00 óra, labdarúgópálya
100. éves a Potisje Labdarúgóklub

10.00 óra: gyermekmérkőzések: U–8, U–10 és U–12

12.00 óra: a Tiszamenti Liga bajnoki mérkőzése: Potisje L. K. (Magyarkanizsa) – Slavija L. K. (Oroszlámos)

14.00 óra: ünnepség a Balkan-étteremben a Tisza-parton

18.00 óra, Művészetek Háza
Kárpát-medencei magyarok zenéje 2019

Az idei fellépők: Misztrál együttes, Csonka Ferenc és zenekara

A rendezvény védnöke: Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester és ft. Halász Béla református püspök

 

Október 20., vasárnap

12.30 óra, városháza, díszterem
Magyarkanizsa község nyilvános elismeréseinek átadása

15.00 óra, Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ
Községnapi vetélkedő a község nyolcadikosai számára

Magyarkanizsa Község Ifjúsági Irodájának szervezésében

16.30 óra, Halász-tér
Megemlékezés és koszorúzás a város eredeténél

17.00 óra, Dobó Tihamér Képtár

Színek és árnyak
Erdélyi István kiállításának megnyitója

Erdélyi István horgosi festőművész 1998 óra foglalkozik komolyabban a festészettel. Kezdetben a magyarkanizsai Ozoray Árpád MME festőcsoportjának tagja volt. A későbbiekben Paul Cézanne művészete gyakorolt rá óriási hatást, majd Vaszilij Kandinszkij és modern festők stílusa felé fordult.

A Dobó Tihamér Képtárban 2014-ben állított ki, Horgoson 2015-ben, idén pedig a kispiaci Nagy László Galériában.

Az elmúlt években olaszországi, bécsi, budapesti kiállítótermekbe jutottak el képei, idén pedig még egy ibizai művészvásáron is részt vesz.

Erdélyi István a községnapi kiállítás keretében legújabb munkáit mutatja be a nagyközönségnek.

18.00 óra − Művészetek Háza, nagyterem
Zongoraavató hangverseny a Község Napja alkalmából

A műsorban fellép Balázs-Piri Soma zongoraművész, a Virtuózok korcsoportgyőztese, valamint az Alapfokú Zeneiskola tanárai is tartanak egy kiskoncertet.

 

Kísérőprogramok:

A gazdag rendezvénysorozat mellett a szervezőbizottság pályázatokat hirdetett minden korosztály számára. A pályázatok középpontjában községünk, településeink fontos, híres, régi épületei állnak, amelyek egytől egyig mesélnek, van történetük, múltjuk, hagyományuk.

Az idei háromnapos rendezvénysorozattal a figyelmet építészeti értékeinkre, gazdag örökségünkre szeretnénk irányítani. Ugyanis 110 éves a városháza épületének egyszerűsített terve, melynek alapján a kivitelezés is megvalósult.

A városháza eredeti pályázati terve a szecesszióra jellemző aszimmetrikus; oldaltornyos, arányaiban lenyűgöző, tekintélyt és tiszteletet parancsoló épületet mutatott. Pénzhiány miatt azonban Reiss Zoltánnak 1909-ben módosítania kellett a terveken: lehagyta a bal oldalra tervezett óratornyot és a homlokzat díszítése is visszafogottabb lett. A magyarkanizsai városháza ennek ellenére nemcsak városunk legimpozánsabb épülete, hanem kétségtelenül a vajdasági szecesszió egyik legértékesebb építészeti emléke is egyben.

A József Attila Könyvtár községnapi irodalmi versenyt hirdetett Városmese címmel, amelyre a harmadik és negyedik osztályosok alkotásait várták a könyvtár munkatársai.

Ugyanerre a címre készíthettek képzőművészeti kollázst a község általános iskoláinak alsó osztályai a tanítónő vezetésével.

A felső osztályosok a Mesélő épületeink címre írhattak fogalmazást vagy verset, de a fotózást kedvelőkre is gondoltak a szervezők: a 15 éven felüliek szintén a Mesélő épületeink címre küldhettek fotókat elektronikus úton.

A nyolcadik osztályosokat idén is megszólítottuk a községnapi kvízzel, aminek középpontjában a helytörténelem, a nevezetességek és a történelmi érdekességek állnak.

A pályázatok eredményhirdetésére a vasárnapi ünnepi műsor keretében kerül sor október 20-án 18 órától a Művészetek Házában. A beküldött alkotások pedig kiállításra kerülnek a Művészetek Háza előcsarnokában.

 

A községnapi rendezvénysorozat mindegyik programjára díjtalan a belépés.
Magyarkanizsa önkormányzata minden polgárt, vendéget, látogatót tisztelettel vár a községnapi programsorozatra.
Ünnepeljünk együtt, közösségben, teremtsünk hidat a múlt és a jelen között a jövő érdekében!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..