home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Magyar” táncok Erdélyből, az Utolsó órában
Dr. Csermák Zoltán
2022.04.11.
LXXVII. évf. 14. szám
„Magyar” táncok Erdélyből, az Utolsó órában

Kelemen László doktori koncertje

A Hagyományok Háza ad otthont április 20-án Kelemen László doktori (DLA) koncertjének.  A hangverseny egyfajta összefoglalása a kiváló népzenekutató-zeneszerző gyűjtői tapasztalatainak. A jeles esemény előkészületeit és jelentőségét a jelölt foglalja össze.

„A művészeti doktorátus megköveteli, hogy a jelölt a színpadon mutassa be rátermettségét és tudását. A doktori téziseimet elbíráló Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem engedélye alapján a hangversenyt a Hagyományok Házában tartom.

A disszertációmon több mint két éve dolgozom. A fokozat elnyerésének gyakorlati oka is van: Erdélybe visszatérve szeretném régi álmomat – az egyetemi szintű hangszeres népzenei szakot – megvalósítani. Ahhoz, hogy e szakon tanárként oszthassam meg tudásomat és több évtizedes tapasztalataimat a hallgatókkal, a doktori fokozat elengedhetetlen. A Zeneakadémián az erdélyi származású népzenekutató, egyetemi tanár, az erdélyi folklór kiváló ismerője, Pávai István a témavezetőm.

Az Utolsó óra gyűjtés erdélyi, főként mezőségi magyar táncaiból írom a szakdolgozatot, a komplett disszertáció mintegy hetven oldal írott szöveget, s nagyobb terjedelmű kottaanyagot tartalmaz. E kutatás színpadra állítására, méltó bemutatására készülök az április 20-ai koncerten. A programban többek között a sűrű és ritka, lassú magyaros, széki magyar tánc, magyaros Ádámosról szerepel. Különlegességnek számítanak az ungurește és  ungurime táncok, hiszen ezeket a románok nevezik így, s táncolják.

Igazi erőpróba nekem is a hangverseny, hiszen – nemcsak az elméleti, hanem gyakorlati tudásomat is bizonyítandó – kisebb részt hegedűvel és leginkább háromhúros-négyhúros brácsával a kezemben leszek végig a színpadon.  

A próbák elkezdődtek, s a fellépők szakmai színvonala garantálja, hogy a nézők egy színvonalas koncertet élvezhessenek. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara, Pál István „Szalonna” vezetésével áll mellém. Enyedi Ágnes és Pál Eszter énekesek, a vokális változatok megszólaltatásában lesznek segítségemre. Mellettük Doór Róbert bőgőzik, Zimber Ferenc cimbalmozik, Karacs Gyula brácsán, Gera Attila furulyán játszik.”

Információ: ITT

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..