home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Magyar táncház a belgrádi könyvvásáron
JUHÁSZ Gábor
2012.11.07.
LXVII. évf. 45. szám
Magyar táncház a belgrádi könyvvásáron

Népzenétől, énektől, tánclépésektől, csujogatásoktól volt hangos az október 21. és 28. között megrendezett belgrádi Nemzetközi Könyvvásár magyar standja.

Mivel az idei rendezvény díszvendége Magyarország volt, a belgrádi Magyar Nagykövetség munkatársai igyekeztek olyan programot összeállítani, amivel felkeltik a vásár látogatóinak figyelmét. A táncház ilyen szempontból telitalálatnak bizonyult, hiszen a napi kétszer egyórás foglalkozások idejére mindig benépesült a kiállítóhely környéke.
„Az idén 40 éves Táncházmozgalom felvételt nyert az UNESCO szellemi világörökség-listájára. Ez egy olyan szegmense a magyar kultúrának, amit igenis be kell mutatni Szerbia legnagyobb kulturális eseményén. A díszvendégi státus lehetőséget biztosított számunkra, hogy más, a könyvhöz nem szorosan kapcsolódó  programokat is szervezzünk a standunkon” — mondta Szentgyörgyi Klára, a belgrádi Magyar Nagykövetség oktatási és kulturális diplomatája.
A szervezők még a tavasz folyamán felkeresték a Traditio civil szervezet munkatársait, hogy dolgozzák ki és bonyolítsák le a programot, amelynek keretében vajdasági magyar népzenészek és táncoktatók vezetésével, Vajdaság különféle településeiről érkező diákok közreműködésével bemutathatnák a táncházi oktatást mint módszertant, illetve szórakozási formát a szerbiai közönségnek. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai irányításával, a szabadkai Juhász zenekar és számos délvidéki, illetve magyarországi néptáncpedagógus együttműködésével valósult meg A magyar Táncházmozgalom népszerűsítése Szerbiában című projektum, amelyet a Bethlen Gábor Alap támogatott.
A programnak köszönhetően csókai, királyhalmi, hajdújárási, zentai, kishegyesi, bácsfeketehegyi, horgosi, kispiaci és újvidéki gyerekek látogathatták meg a belgrádi Nemzetközi Könyvvásárt, és mutathatták meg a közönségnek, hogy milyen jó részt venni a táncházban, és ezzel részévé válni a szellemi világörökségnek.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..